Kim obećao poboljšanje odnosa Sjeverne Koreje i Kine
Prijateljstvo Sjeverne Koreje i Kine biće vječno

Kim obećao poboljšanje odnosa Sjeverne Koreje i Kine

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un u spomen obilježju u Pjongjangu odao je počast Kinezima poginulima u ratu i obećao da će održati čvrste veze s Pekingom.

Kimova jučerašnja posjeta Kuli prijateljstva u čast kineskim vojnicima poginulim tokom Korejskog rata 1950-53 je treća otkako je preuzeo vlast krajem 2011, a dolazi dan nakon obilježavanja 68. godišnjice završetka ovog sukoba.

"Plemenitost i podvizi kineskog naroda koji su pomagali svijetu istorijsku borbu našeg naroda po cijenu svojih života, kada je Sjeverna Koreja prolazila kroz najteža iskušenja ostaće besmrtni", poručio je Kim tokom posjete spomen obilježju, prema zvaničnoj korejskoj KCNA, prenose Nezavisne.

On je naglasio i da će prijateljstvo kroz čvrstu vezu dvije zemlje biti prenošeno iz generacije u generaciju na obostranu korist.

Kim je obećao da će poboljšati odnose svoje zemlje s Kinom i njhovu ekonomsku saradnju, u trenutku kada se ulažu napori da se Sjeverna Koreja, kako je rekao, izvuče iz najgore krize, izazvane pandemijom, sankcijama SAD i prošlogodišnjim prirodnim katastrofama.

Ranije ove nedjelje, Kim se složio da obnovi prekogranične komunikacione kanale sa Južnom Korejom poslije 13-mjesečne pauze i poboljša bilateralne veze.

Neki stručnjaci tvrde da ovim težnjama Kim želi da ostvari bolje veze sa spoljnim svijetom uprkos ekonomskim teškoćama, a drugi naglašavaju da Sjeverna Koreja možda samo želi da Seul ubijedi SAD da učine ustupke, kada se već dugo obustavljeni nuklearni pregovori između Pjongjanga i Vašingtona nastave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.