Nikolić: Crnoj Gori potreban kompromis, do njega jedino moguće stići dijalogom
Miloš Nikolić, Foto: DPS

"Neprirodnoj Vladi se bliži kraj"

Nikolić: Crnoj Gori potreban kompromis, do njega jedino moguće stići dijalogom

Poslanik i portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da Crnoj Gori u ovom trenutku treba kompromis a do kompromisa se stiže dogovorom političkih subjekata sa suprotstavljenih polova političke scene.

"Takav dogovor bi za posljedicu imao i kvalifikovanu većinu kojom bi se mogao izabrati Vrhovni državni tužilac, članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudije Ustavnog suda i usvojilo izborno zakonodavstvo", kazao je Nikolić u intervjuu za Pobjedu.

Poslanik DPS-a je kazao da je nastavak pregovora vlasti i opozicije o rješenju aktuelne krize zakazan za prvu sedmicu avgusta.

Upitan koji su motivi DPS-a bili za povratak u parlament, Nikolić odgovara da uprkos zlonamjernim tumačenjima kojih je bilo u javnosti, nisu bili u bojkotu Skupštine.

"Veoma precizno smo rekli da neko vrijeme nećemo učestvovati u radu na radnim tijelima i na plenumu ali smo učestvovali u nekim drugim formatima Skupštine. Takođe, bili smo u parlamentu svakog dana, razgovarali sa građanima, pripremali prijedloge zakona, pratili rad Vlade, držali pres konferencije. Takav naš stav bio je reakcija na donošenje neustavnog Zakona o tužilaštvu suprotno mišljenju Venecijanske komisije", pojasnio je Nikolić.

Dodaje da su kao državotvorna partija pokazali odgovornost, i pokazali da neće izostati nikada kada treba odbraniti dostojanstvo i interese Crne Gore.

"Naša moralna, ljudska i politička obaveza je bila da uđemo u plenarnu salu i glasamo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i smijenimo negatora genocida Vladimira Leposavića. Time smo jasno pokazali da kada su temeljne vrijednosti u pitanju nema kalkulisanja i političkog preračunavanja, ali smo pokazali i da bez DPS-a nema Crne Gora zasnovane na antifašizmu i evropskoj budućnosti", poručio je Nikolić.

Upitan je da li u avgustu iz DPS-a očekujunovi poziv Alekse Bečica za pregovore o imenovanjima u Tužilaštvu?

"Nova runda razgovora vlasti i opozicije zakazana je za prvu sedmicu avgusta. I vjerujem da upravo taj format u kojem je održana jedna sjednica do sada može biti rješenje za izlazak iz trenutne situacije. Crnoj Gori u ovom trenutku treba kompromis a do kompromisa se stiže dogovorom političkih subjekata sa suprotstavljenih polova političke scene. Takav dogovor za posljedicu bi imao i kvalifikovanu većinu kojom bi se mogao izabrati Vrhovni državni tužilac, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudije Ustavnog suda i usvojilo izborno zakonodavstvo", kazao je Nikolić.

Komentarišući sukob DF-a i Demokrata koji se prelio i na lokalni nivo Kotora i Budve, Nikolić poručuje da je takva koalicija neprincipijelna i zasniva se na golom interesu opstanka na vlasti i političkom kalkulanstvu.

"Dakle, ona za vezivno tkivo nema saglasnost oko političkog programa, vizije razvoja ili strateških planova za budućnost. Kao takva, ona i ne može dati nikakav pozitivan proizvod za građane i ona prirodno, s vremena na vrijeme, zapada u određene krize i probleme koji se rješavaju zadovoljavanjem parcijalnih interesa neke od članica koalicije. Takva vlast za pet godina u Herceg Novom nije uradila ništa, a najveći domet je izgradnja jedne garaže. U Kotoru je još gora situacija a svakako najgora je u Budvi. Posljedice ove vlasti u Budvi osjećaće se godinama koje su pred nama, a Budva kao istorijski grad fantastične ljepote, istorije i kulture, nije zaslužila ovakvo moralno posrnuće kroz koje se sad prolazi. Ni na državnom učinak ne bi bio drugačiji ako bi ova koalicija potrajala. Ipak, čvrsto sam uvjeren da nas veoma brzo čekaju velike promjene na političkoj sceni", izričit je Nikolić.

Upitna je da li bi DPS mogao da inicira izglasavanje nepovjerenja Vladi?

"Pratimo trenutnu situaciju i krizu u koju je zapala parlamentarna većina. Kakav će biti naš odgovor na to ostaje da se vidi. Imamo više razrađenih opcija u ovom trenutku i spremni smo za sve scenarije koji mogu da uslijede. Ipak, ono što je izvjesno jeste da ubrzo stiže kraj ove nekompetentne kleronacionalističke Vlade i da se Crna Gora vraća svojim vrijednostima i svom putu - evropskom putu"; smatra Nikolić.

"Dogovor vlasti i opozicije bi za posljedicu imao i kvalifikovanu većinu kojom bi se mogao izabrati Vrhovni državni tužilac, članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudije Ustavnog suda i usvojilo izborno zakonodavstvo", kazao je Nikolić

Bratić simbol četničkog habitusa Vlade, nažalost - ne očekujem njenu smjenu

Nikolić je komentarisao i smjene direktora u prosvjeti koje su izazvale ogorčenje javnosti, te da su dovedeni kadrovi koji u većini slučajeva baštine četničku ideologiju.

Upitan je da li očekuje smjenu ministarke Bratić?

"Nažalost, ne očekujem. Demokrate i Ura nemaju hrabrosti za tako nešto u ovom trenutku. Ali potezi ministarke Bratić su apsolutno očekivani. Ipak vjerujem da je njeno trajanje u Vladi na neki način dobro za osvješćivanje građana Crne Gore. Ovo iz razloga što je upravo ona simbol ove Vlade, njenog četničkog habitusa, potpune nesposobnosti, nekompetencije i loše namjere prema državi i svim građanima koji ne pripadaju svetosavskom kultu. Takođe, nakon što se ubrzo završi agonija koja je trenutno na sceni, Vesna Bratić će biti trajni podsjetnik svim građanima koliko su izborni procesi važni i koliko je važno donositi promišljenje odluke jer se u suprtnom greške, čiji je Bratić najbolji simbol, mogu uvijek ponoviti", zaključio je potparol DPS-a Miloš Nikolić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.