Uskoro objavljivanje dokumentacije za autoput, o dodjeli stanova i kredita funkcionerima
Autoput Bar-Boljare

Zasijedanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou

Uskoro objavljivanje dokumentacije za autoput, o dodjeli stanova i kredita funkcionerima

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou održao je petu sjednicu.

Kako se navodi u saopštenju nakon sjednice, Savjet će uskoro početi sa objavljivanjem dokumentacije za auto-put, nastaviti da objavljuje dokumentaciju o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima, ali i organizovati pres konferenciju na temu prodaje državne imovine u prethodnom periodu.

Na današnjoj sjednici usvojen je Predlog Polugodišnjeg izvještaja koji će biti dostavljen Vladi Crne Gore na usvajanje. U izvještaju se navodi da je Savjet zaprimio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a Stručnom tijelu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti Savjeta, kao i više drugih lica. S tim u vezi Stručni tim Savjeta je uzeo u rad i dodatne slučajeve.

Do danas, Savjet je podnio 355 zahtjeva za dostavljanje informacija, na koje je dobijeno 286 odgovora od strane državnih organa, odnosno na 69 zahtjeva nije odgovoreno.

Takođe, usvojen je Izvještaj o podnijetim preporukama državnim organima. Naime, Savjet je uputio preporuku o obustavi isplate iz budžetske rezerve, preporuku za izmjene Odluke o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima, kao i preporuku za uvezivanje baza podataka organa državne uprave.

Stručni tim Savjeta je održao dvije press konferencije za medije u kojima je javnost upoznata sa zloupotrebama državne imovine, a u vezi sa dodjelom stanova i kredita funkcionerima.

Takodje, iz Savjeta su saopštili da su im iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja date informacije o preduzetim aktivnostima i planovima vezanim za transparentnost budžetske potrošnje. U vezi sa tim, Savjet je donio zaključak da preporuči Vladi Crne Gore da zaduži Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da pripremi analizu ograničenja za uspostavljanje pretražive internet baze podataka budžetskih rashoda.

Sjednici su osim predsjedavajućeg potpredsjednika Vlade, prisustvovali članovi Savjeta: Stevo Muk, Milan Popović, Janko Odović (zamjenik ministra Milojka Spajića), kao i rukovodilac Stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović-Marković i sekretar Savjeta Ana Rašović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.