Bajden se sastao sa Tihanovskajom: Podrška narodu Bjelorusije
Džozef Bajden

Bajden se sastao sa Tihanovskajom: Podrška narodu Bjelorusije

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je u Bijeloj kući sa liderkom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom koja se deset dana nalazi u Vašingtonu, i prenio joj podršku bjeloruskom narodu.

"SAD podržavaju bjeloruski narod u njihovoj težnji ka demokratiji i univerzalnim ljudskim pravima“, naveo je Bajden na Tviteru koji je postavio i fotografiju sa Tihanovskajom.

Liderka bjeloruske opozicije, koja tvrdi da je pobijedila na predsjedničkim izborima održanim u avgustu 2020. godine, zahvalila je Bajdenu na solidarnosti koju SAD pružaju "hrabrim Bjelorusima koji se mirno bore za slobodu“.

"Svijet je na našoj strani“, napisala je Tihanovskaja na Tviteru.

Liderka bjeloruske opozicije, koja je u SAD stigla 18. jula, razgovarala je ranije sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom, kojem je predala spisak državnih bjeloruskih preduzeća protiv kojih bi, kako smatra, trebalo da budu uvedene sankcije ili postojeće da budu pooštrene.

Tihanovskaja, koja je u politiku ušla posle hapšenja supruga, pobjegla je u Litvaniju. Ona tvrdi da je na izborima održanih 9. avgusta pobijedila predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Posle tih izbora uslijedili su veliki prodemokratski protesti koje je vlada nasilno potisnula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.