Poginuo radnik Kolubare, zatražili detaljnu istragu
foto: N1

Poginuo radnik Kolubare, zatražili detaljnu istragu

Inicijativa Ne davimo Beograd soapštila je da je poginuo jedan radnik (53) Rudarskog basena Kolubara koji je radio na polju D i izrazila saučešće porodici.

Inicijativa je u saopštenju zatražila detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti radnika.

„Samo dvije nedjelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom, pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Predstavnik inicijative Radomir Lazović ukazao je da ovih dana temperatura prelazi 35 stepeni u većini mjesta u Srbiji, da Republički hidrometeorološki zavod izdaje upozorenja, a ljekari savjetuju oprez i pitao „ko brine o ljudima koji moraju da rade na otvorenom“.

U saoopštenju se zahtijeva od Ministarstva za rad da na djelu pokaže da će obezbijediti da se poslodavci pridržavaju Smjernica za bezbijedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije i da ukazali da je vrijeme da se izmijeni Zakon o bezbijednosti i zdravlju na radu i u njega unesu te smjernice koje je sastavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, kako bi one konačno postale obavezne za poslodavce i državu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.