Otvaranje CG ambasade u Kopenhagenu važno za produbljivanje saradnje
Radulović i Lundin

Radulović i Lundin:

Otvaranje CG ambasade u Kopenhagenu važno za produbljivanje saradnje

Crna Gora i Kraljevina Švedska snažno su opredijeljene da intenziviraju politički dijalog i bilateralnu saradnju – ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ambasadora Kraljevine Švedske na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu Jana Lundina, koji je boravio u oproštajnoj posjeti povodom završetka mandata.

Radulović je podsjetio na nedavnu posjetu šefice švedske diplomatije An Linde Crnoj Gori, u svojstvu predsjedavajuće OEBS-om, uz očekivanje da će dvije države dodatno raditi na jačanju političkog dijaloga kroz organizaciju posjeta na visokom i najvišem nivou.

"Ambasador Lunden saglasio se da je potrebno preduzeti konkretne korake u tom pravcu, jer će na naše inicijative „Švedska otvoriti vrata za Crnu Goruʺ.

Ocijenjeno je da će planirano otvaranje ambasade u Kopenhagenu, odakle ćemo pokrivati Skandinaviju, uključujući Švedsku, biti važno za dalje intenziviranje kontakata i produbljivanje saradnje u oblastima evropske integracije, ekonomije i turizma", saopšteno je iz MVP.

Na sastanku je istaknut značaj dinamiziranja evropskog puta Crne Gore, koja je, prema ocjeni ambasadora Lundina predvodnik u ovom procesu, te razmijenjena mišljenja o aktuelnim zbivanjima unutar EU.

Lundin je kazao da Švedska, kao dugogodišnja članica podržava evropsku integraciju Crne Gore i cijeni napore koji se preduzimaju u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Vlada odlučna u isporučivanju rezultata u slučajevima visoke korupcije, "te da istovremeno očekujemo da naši evropski partneri to prepoznaju i vrednuju".

Na sastanku je bilo riječi i o uticaju geopolitičke situacije na kretanja i odnose u Evropi, a koja se prelivaju i na dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.