Objavljeni javni konkursi za finansiranje programa iz oblasti kulture za 2021. godinu
Foto: MPNKS

Objavljeni javni konkursi za finansiranje programa iz oblasti kulture za 2021. godinu

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta objavilo je javne konkurse za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturne baštine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta objavilo je javne konkurse za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturne baštine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini

I - Konkursi u oblasti kulturne baštine u 2021. godini 

Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2021. godini

Ovim konkursom će se sufinansirati projekti u sljedećim oblastima:

1. Arheološka i konzervatorska istraživanja,

2. Izrada konzervatorskog projekta,

3. Sprovođenje konzervatorskih mjera,

4. Analize i studije za ekonomsku valorizaciju kulturne bašine i njeno održivo korišćenje,

5. Edukacija i doedukacija kadrova,

6. Prezentacija i popularizacija kulturne baštine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva realizacijom projekata Programa zaštitite želi se doprinijeti unapređenju stanja kulturnih dobara, širenju znanja o vrijednostima i značaju kulturne baštine, razumijevanju različitih kultura, uspostavljanju saradnje između nadležnih institucija i vlasnika – držalaca, obezbjeđivanju održivog korišćenja kulturnih dobara, shodno njihovim tradicionalnim ili novim odgovarajućim namjenama, radi ljudskog razvoja i kvaliteta života, kao i obezbjeđenju uslova da ista, shodno svojoj namjeni, služe kulturnoj, naučnoj i edukativnoj potrebi pojedinaca i društva.

Prijave mogu podnijeti:

a) Fizička i pravna lica koja imaju prebivalište u Crnoj Gori, odnosno koja su u Crnoj Gori registrovana za obavljanje djelatnosti kulture,

b) Vlasnici, odnosno držaoci  kulturnog dobra, odnosno nosioci, čuvari nematerijalne baštine , u skladu sa zakonom.

II - Konkursi u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini 

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta objavilo je tri javna konkursa u oblastima kulture od javnog interesa i to: 

Konkurs za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva (koji se odnosi na sedam oblasti: likovnu umjetnost, muzičku i muzičko-scenske djelatnosti, književnost, književno prevođenje, časopise iz oblasti kulture i umjetnosti, pozorišnu produkciju, kulturno-umjetničke manifestacije i festivale); -

Konkurs  za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima.

Konkurs za realizaciju programa "Razvoj kulture na Sjeveru"  (za nove projekte i programe od značaja za ostvarivanje javnog interesa u kulturi u opštinama sa Sjevera Crne Gore (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak) i programe i projekte iz drugih crnogorskih opština koji će biti realizovani na sjeveru, na osnovu sporazuma o saradnji i razmjeni programa).

Pravo učešća na konkursima imaju fizička i pravna lica koja imaju prebivalište u Crnoj Gori, odnosno koja su u Crnoj Gori registrovana za obavljanje djelatnosti kulture. Fizička lica mogu konkurisati sa projektima koje samostalno realizuju kao svoje autorsko djelo. Pravo učešća nemaju nevladine organizacije i javne ustanove i drugi subjekti čiji se rad finansira iz budžeta Crne Gore, odnosno budžeta opštine sredstvima planiranim za kulturu.

Prijava na konkurs podnosi se na odgovarajućim obrascima koji su dostupni na sajtu:www.gov.me/mpnks, uz obavezne priloge koji su dio popunjenog obrasca. Prijave se podnose 30 dana od dana objavljivanja konkursa, zaključno sa 27. avgustom 2021. godine.

Ministarstvo će na predlog stručnih komisija donijeti odluku o sufinansiranju projekata i programa, dok će ugovor sa odobrenim realizatorma biti zaključen u roku ne dužem od 20 dana od dana objavljivanja odluke o sufinansiranju. Rezultati konkursa biće javno obavljeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.