Epidemiolog Instituta za javno zdravlje pozvao na vakcinaciju

Od 1. aprila do danas čak 98% zaraženih u Crnoj Gori su nevakcinisani građani

"Od 9.600 oboljelih od korona virusa u Crnoj Gori u periodu od 1. aprila do danas čak njih 9.400 su građani koji nijesu uopšte bili vakcinisani ili su dobili samo prvu dozu ili nijesu prošle tri do četiri sedmice od revakcinacije, jer se sve vrijeme prije toga osoba ne može smatrati propisno zaštićenom, pošto imunom sistemu treba vrijeme da odreaguje na vakcinu i da se postigne zaštitni efekat", saopštio je dr Milko Joksimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Joksimović ističe da je od njih 9.600 je samo 200 građana koji su bili vakcinisani u cjelosti i kojima je od druge doze prošlo tri do četiri sedmice koji se smatraju propisno vakcinisanima.

"To znači da, prema trenutnim podacima od 1. aprila do danas, među otkrivenim slučajevama oboljelih od korona virusa, oko 98 odsto njih nije bilo vakcinisano ili nije bilo propisno vakcinisano. Svega dva odsto među novozaraženima u ovom periodu je bilo propisno vakcinisano.

Zato vas pozivamo sve da se sad, baš danas vakcinišete, kako biste bili zaštićeni na jesen", naveo je Joksimović.

Pojašnjava da je računica sljedeća: Ako se vakcinišete 28. jula, revakcinacija slijedi 18. avgusta.

"Do sredine septembra bi trebalo maksimalno da se pridržavate osnovnih epidemioloških mjera od kada ćemo vas smatrati propisno vakcinisanim. Samo tako ćete smanjti rizike od teških i najtežih posljedica bolesti", saopštio je on.

Joksimović kaže i da je za očekivati veći broj zaraženih.

"S obzirom na to da je u ovom momentu broj propisno vakcinisanih osoba, dakle onih koji su primili dvije doze i kojima je od druge doze prošlo najmanje 3-4 sedmice, značajno veći nego što je to bilo prije dva mjeseca, za očekivati je da ćemo u budućem periodu imati i veći broj novoregistorvanih slučajeva COVID-19 među propisno vakcinisanim osobama nego što je to bio slučaj u prethodnom period. Očekujem da će te osobe u najvećem broju slučajeva imati blažu kliničku sliku u odnosu na one osobe koje obole a nisu prethodno vakcinisane", zaključio je Joksimović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.