Italija: Grad veličine teniskih loptica polomio automobile, blokirao autoput

Grad veličine teniskih loptica privremeno je blokirao autoput u sjevernoj Italiji i oštetio desetine automobila.

„U Italiji se suočavamo sa posljedicama klimatskih promjena, sa trendom ka tropikalizaciji i sve češćim ekstremnim nevremenom“, saopštio je poljoprivredni lobi Koldireti, navodeći učestale iznenadne i razorne oluje, kratke i jake kiše i brzi prelazak iz sunčanog vremena u oluje.

Koldireti je procijenio štetu na 14 milijardi eura nanetu poljoprivrednoj proizvodnji, zgradama i infrastrukturi zbog nevremena izazvanih klimatskim promjenama poput poplava i klizišta.

Na snimcima jake oluje i grada koji su juče zahvatili okolinu grada Modene na sjeveru zemlje vidjeli su se automobili sa razbijenim šoferšajbnama i zapanjeni putnici koji stoje pored svojih uništenih vozila.

Iako je grad uobičajena pojava u italijanskoj dolini reke Po, meteorolog Luk Lombroso rekao je da je njegova jačina i učestalost ove godine „neobično“ česta.

Grad može da uništiti čitava polja povrća i voća, a prema procjeni Koldiretija prinos breskvi i kajsija biće manji za 40 odsto a nektarina za 50.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.