Koprivica: Crnoj Gori potreban nezavisan Tužilački savjet
Foto: Sa sastanka

Koprivica: Crnoj Gori potreban nezavisan Tužilački savjet

Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme, kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivicana današnjem sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Koprivica je, kako se navodi u saopštenju Skupštine, obavijestio goste da se pred Odborom sprovodi konsultativno saslušanje kandidata za članove Tužilačkog savjeta, na transparentan način i uz punu uključenost javnosti, po prvi put uz direktan prenos na parlamentarnom TV kanalu.

On je istakao da je za članove Tužilačkog savjeta konkurisao veliki broj kandidata sa respektabilnim kompetencijama, kao i respektabilni kandidati iz NVO sektora, te ocijenio da je to i obaveza više da se u tom duhu nastavi i finišira proces.

Američka ambasadorka kazala je da je sastanak bio prilika da se upozna s ulogom parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i naglasila važnost meritokratije i nepristrasnosti kao vodećih principa u izboru članova Tužilačkog savjeta.

“Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija”, rekla je Rajnke.

Popa je pozvala sve relevantne političke aktere da u konstruktivnom dijalogu obezbijede široku podršku u postupku izbora nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.