Otvorena konferencija na temu Razvoj zelene ekonomije u Crnoj Gori
Sa konferencije

Otvorena konferencija na temu Razvoj zelene ekonomije u Crnoj Gori

U Podgorici je danas u organizaciji FORS Montenegra otvorena dvodnevna regionalna konferencija na temu Razvoj zelene ekonomije kojoj prisustvuju predstavnici državne i lokalne samouprave, medija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva iz Crne Gore i zemalja regiona.

Teme konferencije uključuju mogućnosti i izazove razvoja zelene ekonomije, primjere dobre prakse zelene ekonomije, kao i projekte i inicijative organizacija civilnog društva u ovoj oblasti. Na otvaranju konferencije su govorili Dr Milena Lipovina Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Filip Adžić, savjetnik potpredsjednika Vlade i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.                                                                          

Konferencija se organizuje u okviru projekta „GEAR - Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Kako je saopšteno, neke od glavnih projektnih aktivnosti su uključivale treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na teme: Javno zastupanje i lobiranje, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Unapređivanje saradnje sa državnom i lokalnom upravom.

"Pored treninga, kroz projekat je dodijeljeno 25 grantova lokalnim organizacijama za sprovođenje projekata, od čega je 5 projekata realizovano u Crnoj Gori. Ova aktivnost je omogućila organizacijama da primijene znanja i vještine stečene na treninzima za realizaciju inicijativa od značaja za zašitu životne sredine i razvoj zelene ekonomije.

U okviru projekta je organizovana i studijska posjeta primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu u Hrvatskoj, kao i prezentacije primjera dobre prakse u ciljnim zemljama, a realizovana je i kampanja promovisanja koncepta zelene ekonomije, kroz publikacije, predavanja za učenike srednjih škola, medijske aktivnosti itd.", saopšteno je iz FORS-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.