Prava CG će podržati predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici
Prava CG

Prava CG će podržati predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici

Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici, koji su Skupštini podnijeli poslanici Demokrata zaslužuje podršku svih partija, koje gaje antifašističke vrijednosti, saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Prava Crna Gora čija je politika zasnovana na antifašističkim vrijednostima, će kako se dodaje u saopštenju podržati ovaj predlog.

Oni su pozvali sve partije iz parlamentarne većine da ostave po strani političke razlike i podrže ovu rezoluciju.

"Krajnje je vrijeme da se u okviru institucija sistema, ukljućujući i Skupštinu Crne Gore, pokaže duboko poštovanje prema žrtvama genocida u Pivi i Velici, koje su nepravedno zapostavljene. Javnost nije dovoljno upoznata sa razmjerama zločina koji su počinjeni u Pivi i Velici tokom Drugog svjetskog rata, zato je ovo dobra prilika da se sačuvaju od zaborava žrtve ovih zločina i da se utvdi puna istina o ovim masovnim nacifašističkim zločinima.", kažu iz Prave CG.

Dodaju i da postoje neoborivi dokazi da je u oblasti Pive, početkom juna 1943. godine na monstruozan način ubijeno oko 1290 civila, uključujući i 550 djece.

"Zločin je počinila nacistička SS jedinica „Princ Eugen”, zajedno sa muslimanskim ustašama iz Handžar divizije. Radi se o genocidu, jer su zločinci pucali čak i na malu djecu. Pokolj nad nedužnim civilima uključujući djecu i starce je počinjen i u selu Velika u opštini Plav, kada su pripadnici nacističke SS jedinice „Princ Eugen” potpomognuti albanskim ekstremistima iz balističke jedinice „Skenderbeg”, 28 jula 1944. godine pobili oko 550 civila uključujući 118 djece mlađe od 12 godina, pucajući na sve stanovnike sela Velika na koje su naišli. Taj zločin ima karakteristike genocida, jer je postojala namjera da se istrijebi cijelo selo. Ovi užasni zločini za koje odgovorni nisu odgovarali treba da budu javno osuđeni i istraženi do kraja, jer se osuđivanjem zločina doprinosi da se oni više nikada i nigdje ne ponove", zaključuju iz Prave CG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.