Živković, Filipović i Bojović

GI "21.maj"

"Novopostavljeni rektor može konačno odobrovoljiti Vučića ili nekoga iz Državne dume da konačno prime Krivokapića"

Univerzitet Crne Gore od osnivanja nije dosegao onu ljestvicu moralne autonomije koja bi, zajedno sa naučnom misijom, predstavljala aksiom njegove emancipatorske društvene uloge i misli, saopštili su ispred Građanske inicijative "21.maj" predsjednik Savjeta Miodrag Živković, izvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator Rade Bojović.

Oni ističu da je decenijama Univerzitet služio svakoj vlasti, dok su univerzitetski profesori većinom bili primjer za oportunizam, prevrtljivost, lukrativnost i neprincipijelnost.

"Pritom, sa državnog univerziteta su nerijetko regrutovani profesori i asistenti koji su poletno radili protiv crnogorskih državnih i nacionalnih interesa, bili dio ratnohuškačke politike i istovremeno služili provincijalizaciji i banalizaciji Crne Gore. Tako je bilo prilikom organizovanja uličnog puča 1989 god. i Miloševićevog pohoda na Crnu Goru, tako je i danas kada se Univerzitet Crne Gore uz zaglušujuću ćutnju predaje u ruke novoizabranom opskurnom rektoru", ističu iz GI "21.maj".

Ipak, dodaju da je značajna razlika u tome što su prije tri decenije postojala jezgra otpora i patriotski profesori dostojni univerzitetskog zvanja, dok se danas jedva mogu prebrojati oni koji su spremni da javno kažu kakva je pošast zadesila Crnu Goru, kao i Univerzitet kome pripadaju.

"Nakon nezavisnosti, osim pregnuća za lične interese, karijerna i politička namještenja “stamena” univerzitetska većina je bila uvijek slijepa kada je trebalo braniti autonomiju Univerziteta ili podsticati bilo kakvu slobodnu ili emancipatorsku misao. Prosto, služilo se DPSu i njegovim jednako “prosvijećenim” saveznicima. Zato smo umjesto slobodnog dobili podanički Univerzitet, umjesto kredibilne uprave imali smo političke kalkulante i lukrativne namještenike, umjesto profesora-buntovnika dobili smo profesore-beskičmenjake, umjesto mislećih i kritičkih studenata dobili smo pokornu mladost. Baš zato je i logično da takav Univerzitet na jednopersonalnim izborima i uz “blistavo” ćutanje akademske zajednice bude darovan stupidnoj klero-neočetničkoj vlasti i velikosrpskoj posluzi iz Ure i Demokrata.  Kao što je i logično da Univerzitet Crne Gore ponovo pogne glavu i na svoje čelo dovede profesora koji je najpoznatiji po svojoj zakulisnoj podršci velikosrpskoj politici i agenturnim medijima i ustanovama, ponavljanju ofucane retorike iz Moljevićeve “Homogene Srbije”, kao i opijenošću ruskim imperijalnim pravoslavljem i antievropskom politikom zvanične Moskve. Tako da, nakon jučerašnjeg izbora, novopostavljeni rektor može konačno odobrovoljiti Vučića ili nekoga iz Državne dume da konačno prime i njegovog kolegu koji je sticajem nesrećnih okolnosti postao premijer", zaključuju iz GI "21.maj".

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.