Ilustracija

"Može se desiti da sredinom ili krajem avgusta imamo 600 do 700 inficiranih dnevno"

Presjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je bi Crna Gora ponovo mogla da se suoči sa dramatičnim brojkama novoinficiranih korona virusa kao 2020. godine, te da imamo značajne indikatore za povratak broja novoinficiranih virusom korona.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je svjesno saopštio da bi bio zadovoljan kad bi vakcinacija bila obavezna u Crnoj Gori.

Kaže da vakcine čekaju na građane, uprkos konstantnim apelima i pozivima za vakcinaciju.

"Kampanja je dobra ona koja daje rezultate, koja je uspjela. Optimalno je da se u ovom trenutku vakciniše deset do 15 hiljada dnevno, da bismo stigli do 85 odsto imunizovanog stanovništva", rekao je Kavarić za TVCG.

kavari

Kavarić

Kampanju ne mogu da promovišu samo ljekari i zdravstveno osoblje, već da je potrebno da se uključe svi.

Na pitanje može li nam se dogoditi scenario iz 2020. godine, Kavarić ukazuje da rast postoji, te da je to za očekivati.

"Kad krenu cifre sadašnjim trendom može se desiti da sredinom ili krajem avgusta imamo 600 do 700 inficiranih dnevno, te da ćemo opet imati određeni procenat pacijenata sa teškom kliničkom slikom na respiratoru", kazao je Kavarić,prenosi portal RTCG.

On je kazao da bi trebalo uvesti vakcinu iznad 12 godina kao u pojedinim zemljama Evropske unije (EU).

"Svi bi trebalo da imamo koordinisanu kampanju, razgovor s građanima, da se uplaše za sebe, za djecu, starije članove, da ako se pojavi četvrti talas, više stotina hiljada građana Crne Gore je u riziku", istakao je Kavarić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.