Njemačka: Nove mjere za sve koji se vraćaju sa odmora
Covid19

Ministar zdravlja Jens Špan najavio pooštravanje mjera

Njemačka: Nove mjere za sve koji se vraćaju sa odmora

Njemačka vlada zbog rasta broja novih slučajeva planira da uvede obavezna testiranja za sve koji se vraćaju s odmora, a u zemlju ne bi mogao da uđe niko ko nije vakcinisan, preležao koronu ili ko nema negativan test.

Prvo je portparolka vlade Ulrike Demer najavila da se razmišlja o uvođenju novih mjera ako incidencija i dalje nastavi da raste brzinom kojom trenutno raste, a sada je, kako javljaju Njemački mediji, i ministar zdravlja Jens Špan najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora.

On planira da uvede pravilo prema kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali koronavirus, pri ulasku u Njemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu. Za sada to važi samo za one koji u Njemačku dolaze avionom.

Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kojem su boravili smatra rizičnim ili ne, prenosi N1.

Prema informacijama iz krugova vlade, usaglašavanja oko uvođenja mjera trenutno se koordiniraju između ministarstava.

Navodno se protivi jedino socijaldemokratska ministarka pravosuđa Kristin Lambreht koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra „neprimjerenom mjerom“, s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvek relativno nisku incidenciju u poređenju s prvim kvartalom ove godine.

Ona pak istovremeno ugostiteljima u Njemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za one koji su u potpunosti vakcinisani, što je udruženje Njemačkih ugostitelja „Dehoga“ već odbacilo, piše N1.

Neki poznati Njemački virsuolozi već su pozdravili inicijativu ministra zdravlja Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.