URA podnijela inicijativu: Obezbijediti beneficirani radni staž radnicima svih rudnika obojenih metala
Građanski pokret URA

URA podnijela inicijativu: Obezbijediti beneficirani radni staž radnicima svih rudnika obojenih metala

Iz Građanskog pokreta URA podnijeli su inicijativu nadležnom ministarstvu za izmjenu Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje.

"Obratili su nam se radnici više rudnika kako bi nam obrazložili situaciju u kojoj se nalaze i probleme u vezi sa beneficiranim radom radnika na površinskom kopu. Naime, površinska eksploatacija, odnosno površinski kopovi na kojima se kopaju teški metali su najopsaniji po zdravlje radnika, no, prema dosadašnjem Pravilniku beneficirani radni staž u površinskoj eksploataciji imaju samo radnici rudnika boksita i rudnici lignita. U Crnoj Gori, međutim, postoji više rudnika čiji radnici koji rade u dijelu površinske eksploatacije, a koji nisu obuhvaćeni ovim Pravilnikom. Recimo, po ovom Pravilniku beneficirani radni staž neće imati ni radnici u Rudniku Brskovo u Mojkovcu ukoliko dođe do njegovog otvaranja”, objašnjavaju iz URE.

Tako će, ukoliko budu usvojene, izmjene Pravilnika obuhvatati radnike svih rudnika obojenih metala, a ne samo one u rudnicima boksita, kao što je to do sada bio slučaj.
Kako su još naveli iz URE, od nadležnih institucija tražili su i da izradu analize stanja po ovom pitanju u svim rudnicima u Crnoj Gori, posebno za rudnik Boksita Nikšić, rudnik uglja Pljevlja, kao i rudnik Šuplja stijena Pljevlja.  

"Nakon sprovedene analize, na osnovu člana 24. Zakona o državnoj upravi očekujemo od nadležnih da izmijene Pravilnik o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje, te da o tome obavijeste radnike i javnost”, zaključuju iz te partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.