Veliki meteor osvijetlio nebo iznad Norveške
Foto: Reuters

Veliki meteor osvijetlio nebo iznad Norveške

Neuobičajeno velik meteor vidio se iznad velikog dijela južne Skandinavije i osvjetljavao je jugoistok Norveške snažnim bljeskom svjetlosti nekoliko sekundi, saopštili su norveški stručnjaci, navodeći da su mnogi rekli da su čuli i jak zvuk grmljavine.

Norveška mreža za praćenje meteora navela je da je analizirala i pregledala nekoliko video-zapisa nastalih u nedelju i saopštila da se meteor prvi put pojavio oko 90 kilometara sjeverno od Osla i nastavio put u pravcu jugozapada prije no što je blesnuo u nekoliko snopova svjetlosti dok se raspadao u atmosferi.

"Meteor se pojavio u 1.08 ujutro u noći 24. na 25. jul i bio je vidljiv otprilike pet sekundi“, navela je mreža na Tviteru.

Meteori – kamenje iz svemira koji po ulasku velikom brzinom u Zemljinu atmosferu počnu da gore, nisu neobična pojava u Norveškoj čija meteorska mreža brojnim kamerama neprekidno nadgleda nebo.

norveska1

Foto: Reuters

Meteor obično izgori i ispari u atmosferi, a komadi koji padnu na Zemlju nazivaju se meteoriti.

Preliminarni podaci pokazuju da je meteorit od norveškog meteora možda ipak pao na Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, nedaleko od Osla, saopštila je Norveška meteorska mreža.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.