Imenovanje predsjednika DIK-a sa izbornim iskustvom korak napred ka izgradnji transparentnijeg izbornog tijela
Ilustracija

Ocjena OEBS-a

Imenovanje predsjednika DIK-a sa izbornim iskustvom korak napred ka izgradnji transparentnijeg izbornog tijela

Imenovanje predsjednika Državne izborne komisije (DIK) koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije značajno je u izgradnji transparentnog izbornog tijela, kazala je vršiteljka dužnosti šefa Misije OEBS-a Siv-Katrine Leirtroe.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori pozdravila je odluku Skupštine da započne proces imenovanja novog predsjednika DIK-a, ohrabrujući Skupštinu da dovrši taj proces do kraja prvog redovnog zasijedanja.

Iz Misije su naveli da razumiju važnost uloge predsjednika Komisije u procesu izgradnje povjerenja javnosti u izborni proces, kao i otvaranju sjednica za javnost, što je jedna od preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Imenovanje predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije je od značaja u izgradnji transparentnog izbornog tijela koje će biračima moći da dokaže da su izbori i fer, i slobodni“, kazala je Leirtroe.

Misija će, kako su naveli, i dalje raditi na osnaživanju kapaciteta Komisije kako bi doprinijela sprovođenju izbora koji će biti u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.