Kombinacija AstraZeneke i Fajzera povećava nivo antitijela
ilustracija

Kombinacija AstraZeneke i Fajzera povećava nivo antitijela

Kombinacija vakcina, prva doza AstraZeneke, a zatim Fajzera, povećala je nivo neutrališućih antitijela šest puta u odnosu na dvije doze AstraZeneke, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju vakcina, 200 je primilo dvije doze Fajzerove, a ostali dvije doze AstraZenekine vakcine.

U svim slučajevima je došlo do stvaranja neutrališućih antitijela koja sprječavaju da virus uđe u ćelije i replikuje se. Rezultat kombinovanih vakcina pokazao je slične količine neutrališulih antitijela kao kod grupe koja je primila dvije doze Fajzerove vakcine.

Slične rezultate pokazala je prošli mjesec i britanska studija kada je nakon prve doze AstraZeneke primijenjena doza Fajzerove vakcine, što je izazvalo najbolji odgovor T-ćelija i veći nivo antitijela nego što je to slučaj kada je za prvu dozu korišćena vakcina Fajzera, a zatim AstraZeneke.

Naučnici u Južnoj Koreji su takođe analizirali neutrališuću aktivnost  u odnosu na glavne varijante novog koronavirusa.

Nijedna grupa nije zabilježila smanjenje neutrališuće aktivnosti na alfa varijantu, prvi put identifikovanu u Velikoj Britaniji, ali je neutrališući titar pao za dva i po do šest puta kada su u pitanju beta, gama i delta varijanta, prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Indiji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.