Misija OEBS-a naglašava važnost izbora novog predsjednika DIKa

Misija OEBS-a naglašava važnost izbora novog predsjednika DIKa

Misija OEBS-a u Crnoj Gori pozdravila je odluku Skupštine Crne Gore da započne proces imenovanja novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK), ohrabrujući Skupštinu da dovrši ovaj proces do kraja prvog redovnog zasijedanja.

Misija razumije važnost uloge predsjednika Komisije u procesu izgradnje povjerenja javnosti u izborni proces, kao i otvaranju sjednica za javnost, što je jedna od preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Imenovanje predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije je od značaja u izgradnji transparentnog izbornog tijela koje će biračima moći da dokaže da su izbori i fer, i slobodni“, kazala je vršiteljka dužnosti šefa Misije OEBS-a Siv-Katrine Leirtroe.

Misija će, navodi se, i dalje raditi na osnaživanju kapaciteta Komisije kako bi doprinijela sprovođenju izbora koji će biti u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.