Vježbanje gradi nove nervne ćelije
Ilustracija

Vježbanje gradi nove nervne ćelije

Lagani trening od 10 minuta, odnosno vježbanje kod kuće, može da unaprijediti vaše mentalno zdravlje i kognitivne funkcije, tvrdi neuronaučnica dr Vendi Suzuki.

Danas je jako teško ostati motivisan za vježbanje, ali vrlo je važno da svaki dan budete aktivni bar nekoliko minuta, kaže dr Vendi Suzuki, neuronaučnica sa Univerziteta Njujork koja se bavi proučavanjem uticaja vježbanja na mozak, prenosi N1.

Ona smatra da i nekoliko minuta šetnje ili 10-minutni trening uz onajn uputstva, mogu ne samo da poprave dan, nego i da donesu trajne koristi za zdravlje mozga.

„Vježbanjem gradimo potpuno nove moždane ćelije. To mijenja anatomiju, fiziologiju i rad vašeg mozga. Vježbanje je neurohemijska kupka s mjehurićima za mozak i te ga kupke štite od stanja poput Alchajmerove bolesti i demencije uopšte“, kaže dr Suzuki i dodaje:

„Svakodnevni trening povećava neurotransmitere poput dopamina, serotonina i noradrenalina, koji utiču na raspoloženje, a tako i na bolje pamćenje i to da se i nekoliko sati nakon vježbanja možete bolje fokusirati na zadatke“, kaže dr. Suzuki za N1.

To je neformalno i testirala 2020. godine sa grupom učenika u jednom od njenih razreda putem interneta. Učesnici su napravili brzu petominutnu procjenu bola, a zatim ih je iznenadila 10-minutnim treningom.

Nakon vježbanja, učenici su ponovno pristupili ocenjivanju i pokazalo se da se anksioznost u prosjeku značajno smanjila. Zbog toga je važno uklljučiti vježbanje u svakodnevicu, jer ono pomaže vašem mentalnom i kognitivnom zdravlju.

Dr Suzuki preporučuje da pokušamo da uklopimo 30-minutne seanse vježbanja u raspored barem 3 do 4 puta nedjeljno. Ali, idealno bi bilo vježbati po malo svaki dan.

Vježbanje ima mnogo pozitivnih efekata na kardiovaskularno zdravlje.

Vježbajte kad god vam odgovara, oko toga nema preciznih savjeta. Jedni će radije vježbati ujutru,  drugi će primijetiti da je za njih vježbanje efikasnije uveče.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.