Produžiti rokove za okončanje studija
Prava CG

Prava CG podnijela Skupštini izmjene Zakona o viskom obrazovanju

Produžiti rokove za okončanje studija

Prava Crna Gora saopštila je da je podnijela Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, na inicijativu i molbu velikog broja studenata koji su im se ovih dana obratili.

"U izmjeni zakona Prava Crna Gora je tražila da se rokovi za završetak studija za studente prethodnih generacija koji su upisali osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije, po starom zakonu produže do kraja studijske 2022/2023 godine. Prava Crna Gora je uvažila zahtjeve studenata s obzirom na činjenicu da rok za završetak studija za studente prethodnih generacija, koji su upisali studije po starom zakonu ističe završetkom studijske 2020/2021. godine i da će mnogi studenti izgubiti status studenta, ako se ovaj rok ne produži. Smatramo da zahtjevu studenata starijih generacija za produženje roka za završetak studija treba izaći u u susret, jer je to u interesu studenata i u javnom interesu", saopšteno je iz Prave CG.

Jedan od zahtjeva studenata koji su upisali osnovne studije prije izmjena Zakona o visokom obrazovanju 2017. godine koje su podrazumijevale promjenu modela studija, je da im se omogući upis na specijalističke studije po starom modelu koji je podrazumijevao jednogodišnje specijalističke studije.

"Smatramo da treba izaći u susret ovom zahtjevu studenata, jer jedan broj studenata želi da završi studije po modelu po kojem su ih započeli, a ne želi da nastavi studiranje na magistarskim studijama", kažu iz Prave CG.

Dodaju da studentima magistarskih studija veliki problem prestavlja rok da završe svoje magistarske radove do kraja studijske 2020/2021. godine, koji je naveden u članu 122f Zakona o visokom obrazovanju.

"Ovo je problem za studente magistarskih studija koji ne uspiju da završe svoj magistarski rad do kraja studijske 2020/2021. godine, jer će nakon isteka toga roka morati da plaćaju dodatne troškove za odbranu magistarskog rada, iako su već platili sva dugovanja prema Univerzitetu.

Treba imati u vidu da studenti na magistarskim studijama imaju poseban problem da pronađu mentora za svoj magistarski rad, jer jedan profesor može da bude mentor samo ograničenom broju kandidata. To otežava studentima magistarskih studija da završe svoje magistarske radove, što utiče da mnogi studenti godinama ne mogu da završe svoj magistarski rad. Zato treba omogućiti studentima produženje roka za završetak magistarskog rada do kraja studijske 2022/2023. godine, bez obaveze da snose dodatne troškove.

U suprotnom će mnogi studenti izgubiti status studenta ili će morati ponovo da plaćaju troškove studiranja, što je u ovoj kriznoj situaciji veliki problem za studente", saopšteno je iz Prave CG.

Prava Crna Gora navodi da je uvažavajući činjenicu da je studijska 2020/2021. godina pri kraju i da ima malo vremena do početka nove studijske godine predložila Skupštini Crne Gore da se predložene izmjene zakona usvoje po hitnom postupku. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.