U prvoj polovini ove godine naplaćeno 2% više prihoda nego lani
Ilustracija

U prvoj polovini ove godine naplaćeno 2% više prihoda nego lani

U prvoj polovini ove godine naplaćeno je 2% više prihoda nego prethodne, kazao je za Televiziju Crne Gore direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. Ističe da je pojačana kontrola u slobodnoj zoni Luke Bar, te da će Uprava pomoći da se procesuira svako krijumčarenje cigareta.

U prvoj polovini godine Uprava prihoda naplatila je 858 miliona eura ili 2% više nego prethodne. Ipak uporedne pokazatelje imaće krajem jula kada se očekuju i podaci o prihodima turističke privrede, kazao je direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović.

 "Optimisti možemo da budemo iz proste činjenice da vidimo da je nivo turističke sezone solidan, to nije ono što je bilo 2019. ali mnogo značajnije nego prošle godine i pokušažemo kroz mjere pojačanog nadzora i kontrole to što je gužva na primorju pretvorimo u prihode države", kazao je Damjanović za RTCG.

Da bi spriječili izbjegavanje plaćanja poreza, pojačali su kontrole. Iz Uprave kažu da će insistirati na fiskalizaciji. Trenutno je 70% aktivnih privrednih subjekata u sistemu a preko računa fiskalizovano je milijardu i po eura.

"To govori da je izuzetno velik potencijal naplate i ja očekujem da i sa povećanjem obveznika fiskalizacije ali i povećanjem prometa, ne smao zbog turizma već gneralno da će ove cifre biti značajno veće. Benefiti fiskalizacije će se pokazati i u smislu dodanog prihoda", dodao je Damjanović.

On očekuje da većina advokata prihvati model sporazuma o fiskalizaciji i da će se deblokirati kriza koja šteti i advokatima i državi.

"Najveći broj država uredio je tu oblast da su svi jednaki pred zakonom", navodi Damjanović.

Iz Uprave prihoda najavljuju mogućnost radikalnog smanjenja stope dorinosa, što će zavisiti od stava Vlade. Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja omogućava suzbijanje sive ekonomiju, kaže Damjanović, koja je i do 50%.

"Neprihvatljivo je da pola legalne privrede nosi na leđima pola nelegalne privrede i neprihvatljivo je da se kontrolišu samo oni legalni", kazao je Damjanović.

Uprava prihoda i carina, kaže Damjanović, doprinijeće da se poboljša kontrola prometa cigareta u Luci Bar, koja je često kritikovana u izvještajima Evropske komisije.

"Nije puno urađeno s njihove strane da se pomogne ovdje da se sistem koji je imao političku podršku mijenja. Tu sam da pomogne da se zaustavi krijumčarenje cigareta kojeg ima i Crnoj Gori jer to pokazuje potrošnja duvana", navodi on.

Činjenica je da je cijena cigareta na sivom tržištu dostigla cijenu u legalnoj prodaji što ukazuju da je smanjen obim sverca. Uz podršku međunarodnih partnera svako krijumčarenje cigareta biće procesuirano, kao i nedavni slučaj krađe cigareta iz lučkog magacina, poručuje Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.