Demokratska partija socijalista

Komisija za zdravstvo DPS-a ocijenila

"Novim neznavenim mjerama ministarka Borovinić Bojović udarila na ugostitelje, turizam, zdrav razum i budžet građana"

Ne postoji zemlja koja je na ovako grub i arogantan način zaprijetila svojim građanima, da ako žele u ugostiteljski objekat, moraju da budu vakcinisani ili da plate PCR test?! Iako se zalažemo da se svaki pojedinac vakciniše, i tako zaštiti sebe i druge ali i doprinese borbi protiv epidemije, imunizacija se nikako ne može sprovoditi prisilom i diskriminacijom građana, saopštila je danas Komisija za zdravstvo Glavnog odbora DPS Crne Gore.

Posebno je skandalozno kako poručuju, što se mjera primjenjuje samo na naše građane, a ne i na strance, a to je samo mogao da smisli neko ko ništa ni o čemu ne zna – od medicine do ljudskih prava.

"Očigledno je da su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje najavom ovakve mjere pokušali da amaterski prekopiraju neku od zemalja EU, ali je to učinjeno zapanjujuće neznaveno i trapavo. Jer, u pojedinim zemljama, recimo Austriji, postoji pravilo da gost ne može sjesti u ugostiteljski objekat ako nema dokaza da posjeduje jednu od tri zaštitne mjere od širenja virusa: vakcinu, antigen odnosno PCR test ili potvrdu da je prije određenog roka preležao virus, ali, treba napomenuti da su ti testovi za građane besplatni, odnosno da ih plaća država. Dakle, svako može svaki dan da se testira i da lično ništa ne plati. To Crna Gora sebi ne može da dozvoli, jer iziskuje puno novca, zato je prosto zapanjujuće da je nekome palo na pamet da ucjenjuje građane i traži od njih da plaćaju PCR test", pojasnili su iz DPS-a.

Dodatno, svima je kako ističu jasnoda se na ovaj način potpuno, u sred sezone uništavaju ugostitelji, posebno u djelovima zemlje gdje nema puno stranih turista.

"Pozivamo Vladu i ministarku Borovinić - Bojović, da se ne blamiraju izmišljanjem mjera kakve ne postoje nigdje u svijetu. Umjesto toga, u cilju zaštite građana Crne Gore i svih onih koji borave u našoj državi kao gosti, Vlada mora da uvede kontrolu na granicama, jer Crna Gora je jedna od rijetkih, ako ne i jedina država, koja u vrijeme širenja delta soja virusa, pušta ljude da ulaze u našu zemlju stihijski i bez ikakve kontrole zaraze", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.