Raspodjela funkcija posle izbora: DF dobio 264 pozicije, SNP 88, PzP 85, Demokrate i Ura podijelili 145 funkcija
Parlamentarna većina

Raspodjela funkcija posle izbora: DF dobio 264 pozicije, SNP 88, PzP 85, Demokrate i Ura podijelili 145 funkcija

Demokratski front kojeg čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija dobio je sporazumom vladajuće većine ukupno 264 funkcije u javnim preduzećima, Socijalistička narodna partija 88, a Pokret za promjene 85, pokazuju podaci koje objavljuje Pobjeda.

Članice nekadašnje pobjedničke koalicije "Zajedno za budućnost Crne Gore“ prema dogovoru iz početka januara, a koji se realizuje u potpunosti, su dobili ukupno dvije trećine funkcija, dok je ostatak od jedne trećine, odnosno 145 funkcija su u odnosu "dva prema jedan” podijelili Demokrate i Ura.

Podjela plijena

Prema dokumentu koje objavljuje Pobjeda, DF je dobio ukupno 44 predsjednika Upravnih odbora, SNP 13, a Pokret za promjene 12.

Kada su u pitanju izršni direktori u državnim i javnim preduzećima DF je dobio čak 53 izvršna direktora, SNP 17, a Pokret za promjene čak 21.

Kada se podvuče crta ispada da su stranke koje traže ostavku premijera dobile čak 437 funkcija u javnim preduzećima u kojima većinski paket akcija ima država.

Iako je ranije tvrdio da će sve funkcije u državnom aparatu biti podijeljenje po konkursu i stručnosti premijer Zdravko Krivokapić je tokom posjete Andrijevici prošle sedmice potvrdio da se po dubini sprovodi isključivo partijsko zapošljavanje, navodeći da su vladajuće partije dobile ono što su željelje.

"Moram da kažem i prvi put to iskazujem kao svoj stav, sve dubinske funkcije dobili su kako su željeli. Jedino što u ovom trenutku nijesu zadovoljni što nijesu vidljivi u Vladi, što nemaju neka potpredsjednička mjesta i neka ministarstva", kazao je premijer tokom radne posjete Andrijevici.

Dogovor

Pobjeda je 13. januara ove godne objavila dokument po kojem se vidi da su stranke vladajuće koalicije postigle dogovor o raspodjeli funkcija "po dubini“ po kojem je strankama iz nekadašnje koalicije "Za budućnost Crne Gore“ pripalo dvije trećine rukovodećih mjesta, dok su ostatak na prioritetnoj osnovi shodno osvojenim mandatima podijelile koalicije Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Prema sporazumu u koji je Pobjeda tada objavila, PzP je daleko najbolje prošao jer mu je kao partiji koja je samostalno učestvovala u raspodjeli a u okviru kvote koalicije ZBCG pripao najveći broj funkcija proporcionalno snazi partije.

Osim direktorskog mjesta u Kliničkom centru koje već pokriva Ljiljana Radulović, Pokretu za promjene je pripalo i mjesto zamjenika izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, izvršnog direktora Uprave za nekretnine, izvršnog direktora Fonda PIO, izvršnog direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, izvršnog direktora Crnogorskog operatora tržišta električne energije, kao i izvršnog direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz Medojevićeve partije je po sporazumu i izvršni direktor Agencije za investicije Crne Gore, izvršni direktor Zavoda sa seizmologiju i hidrometeorologiju, izvršni direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka kao i predsjednici upravnih odbora Montefarma i Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost.

Demokratskom frontu, kojeg u raspodjeli predstavljaju Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, bi trebalo da pripadnu pozicije izvršnog direktora Budvanske rivijere, Plantaža, Uprave za imovinu, Željezničkog prevoza, Uprave za šumu, Nacionalnih parkova, kao i mjesta predsjednika odbora direktora EPCG i CEDIS.

DF-u pripada i funkcija predsjednika borda direktora u Nacionalnim parkovima, koju već pokriva Marina Jočić, Regionalnog vodovoda, Ulcinjske rivijere, Prokona, Održavanja željezničkih voznih sredstava, Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Koaliciji "Mir je naša nacija“ je pripala pozicija izvršnog direktora Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Pošte, Luke Bar, Skijališta Crne Gore, Uprave za saobraćaj i Uprave javnih radova, Zavoda za zapošljavanje, Regionalnog vodovoda, Instituta "Simo Milošević“, Arhiva, Civilnog vazduhoplovstva, Radio-difuznog centra i Zavoda za dječiju i socijalnu zaštitu. Toj koaliciji su pripale funkcije predsjednika odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, Željezničkog prevoza, Budvanske rivijere, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Monteputa, Montenegrobonusa i Instituta za crnu metalurgiju.

Socijalističkoj narodnoj partiji su pripale funkcije izvršnog direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Uprave za sport i mlade, Castelo Montenegro a.d. Pljevlja, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i UIKS-a.

Jokovićevoj partiji po sporazumu pripada i funkcija predsjednika borda direktora Plantaža, Pošte Crne Gore i Regulatorne agencije za energetiku.

Uri je pripala funkcija izvršnog direktora Uprave za dijasporu, Uprave pomorske sigurnosti, Centra za ekotoksikološka istraživanja i predsjednici borda direktora Morskog dobra i Instituta za ljekove.

Kako se može primijetiti iz šeme raspodjele funkcija, kada partije iz Demokratskog fronta zauzmu mjesto direktora javnog preduzeća ili agencije, obavezno je da pozicije predsjednika upravnog odbora ili borda direktora pripadne Demokratama ili Uri. I očito je da je ideja vodilja raspodjele bila da se zadovolje partijski apetiti.

Podjela funkcija i u školama

Pobjeda je došla u posjed dokumenta koji pokazuje dio raspodjele u osnovnim i srednjim školama kao i u obrazovnim centrima. Ostatak bi trebalo da bude podijeljen kada ministarka Vesna Bratić završi sa svim čistkama direktora u prosvjeti.

Tako su DF-u pripala direktorska mjesta u osnovnim školama Branko Božović, Boško Radulović, Marko Miljanov, Savo Pejanović, Milan Vukotić, Vladimir Nazor, Vojin Popović, Niko Maraš, Šćepan Đukić, zatim Gimnaziji Slobodan Škerović i Srednjoj muzičkoj školi Vasa Pavić.

PzP-u pripadaju direktori Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovbaanja za talente ,,Andre Navara“, osnovne škole 21. maj i Milorad Musa Burzan.

Socijalističkoj narodnoj partiji pripadaju direktorska mjesta u školama 18, oktobar, Đoko Prelević, Dragiša Ivanović i Srednjoj školi Ivan Uskoković.

Koaliciji Mir je naša nacija su pripala direktorska mjesta u Domu učenika i studenata, Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica, osnovnim školama Oktoih, Zarija Vujošević, Vladika Danilo, Vlado Milić kao i u Srednjoj građevinskoj školi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.