KCCG: Unaprijeđene procedure prijema žrtava porodičnog i seksualnog nasilja
KCCG

KCCG: Unaprijeđene procedure prijema žrtava porodičnog i seksualnog nasilja

Klinički centar Crne Gore (KCCG) unaprijediće proceduru prijema i pregleda žrtava porodičnog i seksualnog nasilja, dogovoreno je na sastanku direktorice dr Ljiljane Radulović sa predstavnicama Sigurne ženske kuće (SŽK) uz napomenu da višedecenijski problem ne može da bude riješen preko noći.

"Žrtvama koje su prijavile porodično nasilje biće omogućen što diskretniji pregled uprkos prostornim i drugim ograničenjima u Urgentnom centru u kom su svi pacijenti hitni slučajevi. Ipak, ovo je važno imajući na umu da žrtve porodičnog nasilja, osim fizičkog, često trpe i psihičko nasilje i, nažalost, uz to nose neopravdani teret stigme koja je i dalje svojstvena našem društvu", saopšteno je iz KCCG.

Osim toga, ubuduće će prijemi pacijenatkinja koje prijave da su žrtve seksualnog nasilja biti organizovani direktno na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a ne, kao do sada, preko Urgentnog centra.

"Na ovaj način će se u cjelosti osigurati da razgovor pacijentkinje i ljekara ostane povjerljiv.

Da bi se procesi odvijali što efikasnije, direktorica KCCG je odredila i kontakt osobe koje će biti nadležne za komunikaciju sa Sigurnom ženskom kućom",saopšteno je iz KCCG.

Predstavnice SŽK su apsolutno podržale inicijativu i zahvalile na ekspresnom dogovoru i volji da se unaprijedi saradnja i pruži što bolja podrška žrtvama seksualnog i nasilja u porodici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.