UPCG: Program ekonomskog državljanstva treba zadržati i nastaviti u reformisanom formatu
Foto: Ilustracija

UPCG: Program ekonomskog državljanstva treba zadržati i nastaviti u reformisanom formatu

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) ističe da program ekonomskog državljanstva, koji ističe krajem godine, treba što hitnije reformisati i omogućiti njegov nastavak u formatu koji će počivati na jasnim i precizno definisanim okvirima i punoj transparentnosti svih procedura, kao i ishoda pokrenutih postupaka.

Iz Unije poslodavaca Crne Gore su saopštili da i pored brojnih benefita (ekonomskih i finansijskih) koji program ekonomskog državljanstva može donijeti Crnoj Gori, očekivanja po osnovu njegove realizacije u prethodnom periodu nisu ispunjena. Stoga, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) poziva nadležne da u što kraćem roku naprave detaljnu analizu stanja i efekata dosadašnje primjene (negativnih i pozitivnih) i usvoje rješenja koja omogućavaju da postupak sticanja ekonomskog državljanstva ni u jednom dijelu ne odstupa, već isključivo prati i podstiče uspješnost procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Ovo podrazumijeva usvajanje odluka koje sadrže i određene pooštrene uslove i pravila, te jasno definišu nadležnosti, odgovornosti, rokove i procedure, kao i kaznene odredbe za eventualne propuste u postupanjima. Praksa drugih zemalja pokazuje da je program dodjele ekonomskog državljanstva značajan instrument privlačenja direktnih stranih investicija koje mogu poboljšati finansijsku situaciju i unaprijediti ekonomsku snagu zemlje, posebno u dijelu likvidnosti, razvojnih i inovativnih kapaciteta i konkurentnosti ukupne privrede,"saopštili su iz UPCG.

Takođe su dodali da vodeći se navedenim, UPCG pozdravlja inicijativu Vlade po pitanju najavljenih izmjena postojećeg programa, uz ocjenu da iste treba koncipirati tako da budu javne, transparentne i u duhu potreba i strateških opredjeljenja ekonomskog razvoja Crne Gore.

UPCG podsjeća da su za bilo kakva strana ulaganja u Crnu Goru važan preduslov poreske i druge olakšice koje se odnose na davanja na nacionalnom i lokalnom nivou.

Takođe su naveli da donošenje odluke o investiranju zavisi i od stepena pravne sigurnosti, efikasnosti administracije (posebno na lokalnom nivou), konkurentnosti privrede i biznis barijera, kupovne moći stanovništva i slično. Dodaju da su sve navedeno elementi koji potencijalnom investitoru služe kao reper za procjenu isplativosti planiranih ulaganja, a državi kao orjentir u postupcima provjere njihove pouzdanosti i usvajanja eventualne odluke o otpočinjanju saradnje.

"Konačno, prilikom preciziranja budućeg okvira za sticanje ekonomskog državljanstva treba voditi računa i o tome da se ulazak stranih kompanija na naše tržište ne smije omogućiti po svaku cijenu, već uz strogo poštovanje mjera provjere i kontrole, a u cilju zaštite domaćih kompanija i očuvanje njihove konkurentnosti. To znači da država istovremeno mora obavljati i ulogu zaštitnika domaćih privrednika i ulogu snažnog kontrolora potencijalnih stranih investitora," zaključili su iz UPCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.