Rusija kaznila Facebook i Telegram, čeka se presuda Twitteru
facebook-telegram

Rusija kaznila Facebook i Telegram, čeka se presuda Twitteru

Ruski sud u četvrtak je novčano kaznio društvenu mrežu Facebook sa šest miliona rublji, odnosno s 81.350 dolara, aplikaciju za poruke Telegram sa 11 miliona rublji jer nisu uklonili protivzakonit sadržaj, što je novi udarac u sukobu Rusije s velikim tehnološkim kompanijama.

Moskva je posljednjih mjeseci preduzela korake za regulisanje i i ograničavanje moći društvenih mreža i tehnoloških divova, izričući manje kazne za nedozvoljene sadržaje istovremeno nastojeći primorati strane kompanije da otvore svoje urede u Rusiji i čuvaju lične podatke Rusa na teritoriju Rusije.

Moskovski sud u okrugu Tagansky rekao je da je Facebooku izrekao kaznu od šest miliona rublji za dva različita administrativna prekršaja na osnovu obveze vlasnika internetskih stranica da brišu nedozvoljene infromacije.

Očekuje se presuda protiv Twittera.

Telegram je kažnjen za tri različita prekršaja, rekao je sud.

Facebook i Telegram za sada nisu komentarisali presude.

Očekuje se da ruski sud kasnije u četvrtak donese presudu po dvije slične optužbe protiv Twittera.

Rusija je u aprilu kaznila Twitter zbog odbijanja zahtjeva za brisanje tvitova koji pozivaju mlade na proteste sredinom januara protiv hapšenja Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja, s ukupno 118.000 dolara a sadržaji na toj mreži se od tada u Rusiji sporo učitavaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.