Od havanskog sindroma oboljelo 100 službenika CIA-e, odgovorna Rusija?
Vilijam Burns

Od havanskog sindroma oboljelo 100 službenika CIA-e, odgovorna Rusija?

Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih porodica nalazi se među 200-tinjak američkih zvaničnika oboljelih od mistrioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e Vulijam Burns.

Burns, kojeg je američki predsjednik Džo Bajden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiostanicu "National Public Radio" da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma koji se manifestuje kroz migrenu i vrtoglavicu, prenosi Dnevni Avaz.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji pomaže u istrazi.

Agencija je takođe skratila, s osam na dvije nedjelje, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Valter Rid, rekao je.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u ambasadi na Kubi 2016.

˝Postoji vrlo jaka mogućnost da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna.˝ rekao je Burns.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.