Savjet bezbjednosti odbio rusko-kinesku rezoluciju o Bosni i Hercegovini
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija

Savjet bezbjednosti odbio rusko-kinesku rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je sa dva glasa za i 13 uzdržanih odbacio nacrt rezolucije Rusije i Kine kojom se traži ukidanje Kanclerije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, prenijela je Televizija Republike Srpske.

Ruski ambasador Dimitrij Poljanski primio je tu odluku sa žaljenjem i zamolio da se ne prave dalji destruktivni koraci, dok je ambasador Kine u Savjetu bezbjednosti istakao da imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika nema legitimtet.

U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u Bosni i Hercegovini.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja su imenovali Šmita za novog visokog predstavnika. Rusija se nije saglasila sa tom odlukom, niti je o tome glasao Savjet bezbjednosti.

Šmit bi trebalo da preuzime funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Incka, koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.