Šamar za crnogorski fudbal: Budućnost deklasirana na Farskim ostrvima
Fudbalski klub Budućnost

Šamar za crnogorski fudbal: Budućnost deklasirana na Farskim ostrvima

Sa Farskih Ostrva stiže novi šamar crnogorskom klupskom fudbalu - Budućnost je potučena, ponižena, rezultatski razbijena na stadionu Gundadalur, gdje je Toršavn slavio 4:0 u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Ista ona generacija koja je osvojila prvu duplu krunu na domaćoj sceni, uz rekorde kojima se ponosila, opasno se poigrala sa ugledom kluba. ,,Plavi“ su na krajnjem sjeveru Evrope dotakli najnižu tačku u skoro stogodišnjoj istoriji.

Podgoričani su od Helsinkija primili sedam golova u najranijoj fazi kvalifikacija za Ligu šampiona, a sada četiri u jednoj utakmici - od ekipe koja je treća u prvenstvu Farskih Ostrva. Doslovno - bruka.

Što se dogodilo treneru Mladenu Milinkoviću, njegovom stručnom štabu i igračima - teško je objasniti, prenosi Pobjeda.

Budućnost nije ličila na sebe, nije izgledala kao ekipa koja igra profesionalni, već amaterski fudbal. Beskrvno, bezvoljno, bezidejno, dezorganizovano, nadasve loše i porazno djelovao je najbolji crnogorski tim. Fudbalska lakrdija.

Ništa nije funkcionisalo - odbrana je prednjačila u grubim greškama, veznog reda nije bilo, a napad odsječen, bezopasan.

Kola su krenula nizbrdo pred odlazak na odmor. Podgoričane je dokrajčio poljski internacionalac Pržibilski koji je pogodio u 45. minutu, pa opet samo što je krenuo nastavak.

Budućnost ne da nije imala snage i želje da se vrati, nego je sve dublje tonula u rezultasku katastrofu.

Za tri razlike pogodio je Peterson nakon lijepe akcije, te lažnjaka i udarca lijevom nogom u bliži ugao sa desne strane u 58.

Ni to nije bilo sve - penal u 66. minutu filigrantski je realizovao Johanson, koji nije jako šutirao, već pomilovao loptu, tek toliko da završi tamo gdje treba.

Mogla je da pukne i ,,petarda“ da Dragojevića nije spasila prečka.

Sve što su Podgoričani napravili bile su dvije šanse - Ivanovića i Grbića, s tim što golman Getson oba puta odbranio.

Pobjede Toršavna na ino sceni mogu se prebrojati na prste jedne ruke, ali ovu protiv Budućnosti pamtićemo svi.

Ostaje revanš za pet dana pod Goricom. Poslije večerašnjeg izdanja pitanje je samo ko vjeruje u preokret.

Jedan od dva stranca u ekipi Toršavna, posljski vezista Pržebilski, uputio je prvi šut na meču - uradio je to u petom minutu nakon ne baš najbolje reakcije protivničke odbrane, ali je lopta završila pored stative.

Budućnost je uzvratila u 12. minutu - obećavajuću situaciju imao je mladi Mijović koji je zakasnio sa udarcem sa ivice šesnaesterca, a potom dao sebi predug for u stranu, što je defanzivac domaćih Vardum iskoristio da se postavi i zatvori napadača ,,plavih“. U nastavku akcije reagovao je Raičković koji je opalio preko gola.

Podgoričani su blago preuzimali inicijativu, a novi pokušaj imao je Ivanović - doduše iz daljine, iz pozicije odakle je bilo teško pogoditi mrežu.

U nekoliko navrata reagovao je golman Getson koji je kao treći centralni bek izlazio u polje i odbijao pasove rivala prema naprijed.

Dok su se trudili da naprave prevlast na sredini terena, ,,plavi“ su preživjeli veliku šansu tima sa Farskih Ostrva - danski golgeter Dal je u 20. minutu za djelić sekunde ranije skočio, a to je uticalo da glavom ne zahvati najbolje loptu koja je došla sa desne strane.

Mučili su se izabranici Mladena Milinkovića u organizaciji igre, falilo je protoka, bržih rješenja, kombinatorike i prilika.

Pokušao je to iz slobodnog udarca da razbije Božović, koji je prebacio živi zid, ali poslao loptu tridesetak centimetara iznad mete.

Izgledalo je da neće biti pogodaka u prvom poluvremenu, ali tako nije mislio Pržibilski koji je Toršavnu donio prednost u 45. minutu.

Dvadeset trogodišnji vezista kaznio je grubi propust odbrane ,,plavih“ i nakon centaršuta sa lijeve strane smjestio loptu u ćošak Dragojevićeve mreže.

Samo što je krenulo drugo poluvrijeme - uslijedio je novi šok za Budućnost koja je od 47. minuta gubila 2:0.

Potom je bilo 3:0, pa 4:0, pa prečka koja je spasila Budućnost još crnjeg poraza.

Svakako - poniženje najvećeg crnogorskog kluba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.