CG da postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz ITC sektora
Sa sastanka

Krivokapić i Srzentić ugostili Dikersona:

CG da postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz ITC sektora

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ugostili su danas Mikija Dikersona, američkog eksperta za digitalne servise, koji je na poziv ministarke, prihvatio da dođe u radnu i konsultantsku, višenedjeljnu posjetu, koja će se odvijati na volonterskoj osnovi.

"Ovaj prestižni stručnjak koji ima bogato iskustvo saradnje sa Vladama i birokratijama širom svijeta, osnivač je Kancelarije za digitalne servise (USDS), u okviru američke Vlade, a u dogovoru sa resornim Ministarstvom, pomoći će našim stručnjacima da se suoče sa izuzetnim izazovima na polju e-uprave, digitalnih servisa, kao i sa politikama i procesima koji prate proces digitalizacije i transformacije javne uprave", saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Krivokapić je izrazio zahvalnost što je Dikerson svojom posjetom pokazao solidarnost sa građanima Crne Gore i sa Vladom koja je ispred sebe postavila visoke ciljeve, posebno kada je upitanju cijeli IT sektor i digitalizacija javne uprave.

"Vi, ne samo što ćete sljedećih sedmica nesebično Crnoj Gori pokloniti dio bogatog, ličnog znanja, iskustava i vještina, već ste svojim dolaskom, ka Crnoj Gori skrenuli veliku pažnju IT stručnjaka iz cijelog svijeta koji će, nadam se, takođe pokazati zainteresovanost i spremnost da pomognu digitalnom razvoju naše zemlje i regiona. Ova Vlada ima viziju koju želi da pretoči u realnost, da Crna Gora, u doglednoj budućnosti, pored toga što je i turistička,  postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz ITC sektora", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da je reforma javne uprave u Crnoj Gori proces koji je već započet, ali da se on ne može okončati mimo ili bez digitalne transformacije koja će Crnu Goru učiniti drugačijom i omogućiti da svi građani na brz  i efikasan način dobiju najkvalitetnije usluge.

Dikerson je zahvalio Krivokapiću na srdačnom dočeku, istakavši da Crnu Goru osjeća kao prijateljsku zemlju i da je ministarka najzaslužnija za njegovo angažovanje u ovom projektu.

"Problemi sa kojima se suočavate slični su problemima koje imaju svi sistemi i uprave koji nemaju zavidno iskustvo u oblasti digitalnih servisa. Tu smo da sarađujemo u korist svih građana. Ja i moj tim ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo Crnoj Gori", poručio je Dikerson.

Srzentić je kazala da je srećna i izuzetno zahvalna Dikersonu što je prihvatio njen poziv i pristao da narednih sedmica boravi u Crnoj Gori i radi sa našim timovima na daljoj strategiji digitalnog razvoja. 

"Planiramo da osnujemo Kancelariju za inovacije i digitalne servise, u okviru našeg Ministarstva, kako bi gradili interne kapacitete za digitalnu transformaciju. Miki je prvi u nizu mnogih stručnjaka koji će pomoći u implementaciji najboljih svjetskih praksi u našoj javnoj upravi", istakla je Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.