Ministarstvo: Smjena direktora zakonska obaveza,  oni koji misle da su nezakonito smijenjeni da pravdu potraže pred državnim institucijama

Ministarstvo: Smjena direktora zakonska obaveza, oni koji misle da su nezakonito smijenjeni da pravdu potraže pred državnim institucijama

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao odgovorna institucija, posvećeno je, jedino, sprovođenju zakona i poštovanju Ustava Crne Gore, saopšteno je iz tog resora.

Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti - poručili su.

 U tom smislu, više puta su, podsjetili su,  nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas, i to su, tvrde, pokazali, razumiju i poštuju.

"Istovremeno, stalo nam je da učestvujemo u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih. Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor", ocjenjuju iz resora prosvjete.

Sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini Crne Gore urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska je obaveza Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"U tom smislu, i tekuća smjena direktora prosvjetnih ustanova izvršena je kao zakonska obaveza, pri čemu su se, kako smo više puta i naglasili, poštovali jedino meritokratski principi, a ne pripadnost bilo kojoj političkoj partiji. Istovremeno, vjerujemo da je nepošteno postupanje javnosti koje nalikuje na diskriminaciju novoizabranih vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola, koji su, ponavljamo, birani nepartijski, i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, komptenecije i stručnost. Takođe,  smatramo da se u zrelim i odgovornim građanskim zajednicama moraju poštovati institucije sistema, i u tom smislu, pozivamo sve odlazeće direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava", poručili su iz resora Vesne Bratić.

Voljeli bi, da, kako kažu, "novonastala zaglušujuća larma na društvenim mrežima i elektronskim medijima, uistinu predstavlja odraz narodnog mišljenja –  jer to bi bio nedvosmislen indikator progresa i buđenja našeg društva iz višedecenijskog autokratskog mraka. Međutim, čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta".
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.