Sjutra presuda Ristu Jovanoviću
Risto Jovanović

Suđenje u Prištini

Sjutra presuda Ristu Jovanoviću

Sud u Prištini izreći će sjutra presudu Podgoričaninu Risti Jovanoviću, po optužnici tužilaštva da je tokom obilježavanja Vidovdana na Gazimestanu počinio krivično djelo "izazivanje razdora i netrpeljivosti" na Kosovu, što je on negirao.

Jovanovića je uhapsila specijalna policija, jer je pokušao da ukaže da nema potrebe za pretresom pravoslavne monahinje, koja je izlazila iz dvorišta kompleksa na Gazimestanu.

Mediji u Prištini objavili su snimak na kojem je Jovanović na Gazimestanu tokom obilježavanja Vidovdana podizao tri prsta i pjevao pjesme posvećenu tom prazniku.

U sudu u Prištini počelo je suđenje Jovanoviću, a tužilac ga tereti da je "na Gazimestanu umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i vjerskih grupa koje žive ne Kosovu", prenosi RTS.

"Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao 'ubijte Šiptara', 'Kosovo ćemo oprati krvlju', 'Kosovo je Srbija', dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tijesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir", naveo je tužilac, čitajući djelove optužnice.

Tužilac tvrdi da je "podstičući mržnju i netrpeljivost među etničkim grupama na Kosovu, Jovanović izvršio krivično djelo izazivanje razdora i netrpeljivosti, koje je sankcionisano zakonom".

Jovanović je nakon saopštavanja optužnice, na pitanje sudije rekao da se ne osjeća krivim za djela za koja se tereti.

"Nijesam izgovorio ili pjevao nešto što mi se pripisuje", rekao je Jovanović i dodao da ne mrzi nijedan narod.

Jovanović je u jednomjesečnom pritvoru, a njegova advokatica Jovana Filipović u međuvremenu podnijela je zahtjev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.