CPC traži dozvolu za službu u Cetinjskom manastiru: Vrijeme je da se stolica Svetog Petra Cetinjskog vrati duhovnoj okosnici države
Cetinjski manastir

CPC traži dozvolu za službu u Cetinjskom manastiru: Vrijeme je da se stolica Svetog Petra Cetinjskog vrati duhovnoj okosnici države

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnijela je zahtjev opštinskim vlastima da im se omogući vjerska služba u Cetinjskom manastiru, koji je u vlasništvu Prijestonice Cetinje.

"Podnijeli smo zahtjev opštinskim vlastima Cetinja da nam omoguće da služimo u Cetinjskom manastiru, čije je vlasništvo. Očekujemo da nam dozvole, i da se stolica Svetoga Petra Cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države", kazao je mitropolit Mihailo.

Crkvena imovina, kako kaže, nezakonito upisna na Srpsku pravoslavnu crkvu, stečena je s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo.

"Ona  je i crnogorska kulturna baština. Tu imovinu čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri. Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništo i dozvole da na oltarima naših crkava služi svještenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne riješi na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne", navodi Mihailo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.