Zoran Mikić, Foto: URA

Mikić iz URE poručio

"Neophodno jednom rezolucijom osuditi sve zločine u Crnoj Gori"

"URA podržava osudu svih zločina, bilo ratnih, genocida ili drugih, na prostoru Crne Gore u prethodnom periodu. Međutim, vjerujemo da je, umjesto selektovanja pojedinačnih slučajeva, potrebnije usvojiti jednu rezoluciju kojom bismo obuhvatili sve počinjene zločine u 20. vijeku. Crnoj Gori je potrebno suočavanje sa prošlošću, ali sa ciljem da izvučemo pouke i odamo pijetet svim žrtvama. Ne smijemo da zloupotrebljavamo tragične i osjetljive događaje u dnevno političke svrhe, kao što je to često slučaj na našim prostorima“, saopštio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić povodom inicijative Demokratske Crne Gore o usvajanju Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici.

Kako je istakao, brutalni zločini u Pivi i Velici tokom Drugog svjetskog rata, kada su nacifašističke formacije na prostoru Pive, početkom juna 1943. godine monstruozno ubile oko 1.290 civila, među kojima oko 550 djece, a u Velici, 28. jula 1944. godine, oko 550 civila, uključujući djecu i stare, spadaju među najteže i najveće zločine ikada počinjene na teritoriji Crne Gore.

"Kao takvi, treba da budu adekvatno i tretirani. Da bismo se na kvalitetan način suočili sa prošlošću više pažnje treba posvetiti obrazovanju, pogotovo novih naraštaja. Nedopustivo je da se zločini u Pivi i Velici ne spominju u udžbenicima istorije za osnovne i srednje škole. Ovakve strahote ne smiju biti zaboravljene, utoliko prije jer su sve istorijske činjenice i radnje koje okružuju ove događaje – uglavnom poznate”.

Mikić napominje da se radi o izuzetno osjetljivim i bolnim temama i da zbog toga svi imamo obavezu da, kada ih pokrećemo, razmišljamo o posljedicama.

"O pravnim kvalifikacijama treba da odlučuju sudske instance. Žrtve zločina u Pivi i Velici, kao i njihove porodice zaslužuju pravdu, ali se ona ne može postići tek jednom rezolucijom. Neophodno je da obrazovni sistem odigra svoju ulogu u očuvanju sjećanja na njihove patnje. Važno je da kroz konkretno djelovanje, koje ne smije biti isključivo političko – kroz rezolucije i slično, pošaljemo poruku da se ovakve tragedije ne smiju više nikada i nikome dogoditi”.

Izvršni direktor URE kaže da je jedan od najvećih problema koji prati naš region negiranje žrtava drugih naroda i stavljanje u prvi plan žrtava vlastitog.

"Istinskog suočavanja sa prošlošću ne može biti ukoliko se ne poštuju činjenice i dostojanstvo svih žrtava ratova. To je jedini način da prevaziđemo podjele i ostavimo bolne teme iza nas”, zaključio je Mikić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.