Počelo suđenje Ristu Jovanoviću uhapšenom na Gazimestanu
Foto: Ilustracija

Počelo suđenje Ristu Jovanoviću uhapšenom na Gazimestanu

U Osnovnom sudu u Prištini je počelo suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, uhapšenom 28. juna prilikom obilježavanja Vidovdana na Gazimestanu, po optužnici da je počinio krivično djelo "izazivanje razdora i netrpeljivosti".

Kako je javila RTS, tužilac tereti Jovanovića da je na Gazimestanu „umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i vjerskih grupa koje žive na Кosovu“.

„Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao ‘ubijte Šiptara’, ‘Кosovo ćemo oprati krvlju’, ‘Кosovo je Srbija’, dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tijesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir“, naveo je tužilac, čitajući djelove optužnice.

Jovanović je poslije saopštavanja optužnice, na pitanje sudije rekao da se „ne osjeća krivim“ za djela za koja se tereti i da nije „izgovorio ili pjevao nešto što mu se pripisuje“.

Jovanoviću je određen pritvor od 30 dana, koji služi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a njegova advokatica Jovana Filipović je u međuvremenu podnijela zahtjev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Zahtjev za odbacivanje optužnice odbijen je u Apelacionom sudu, a na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.