Alkohol povećava rizik od dobijanja raka jetre
Foto: Mapfre

Alkohol povećava rizik od dobijanja raka jetre

Više od četiri odsto svih novih slučajeva kancera 2020. godine može se pripisati konzumaciji alkohola, utvrđeno je u novoj studiji objavljenoj u časopisu „Lanset“.

Stručnjaci su analizirali podatke o konzumaciji alkohola od 2010. i incidenci obolijevanja od kancera 2020. godine.

Desetogodišnji period razlike je uzet jer brojni tipovi raka, poput raka usne duplje, grkljana i dojke (kod žena), sporo se razvijaju, a već je utvrđeno da imaju posljedični odnos sa konzumacijom alkohola.

Od prošlogodišnjih 741.300 novih slučajeva kancera koji se mogu povezati sa konzumacijom alkohola, muškarci čine 568.700, a žene 172.600.

Većina kancera bili su rak jednjaka, jetre i dojke. Skoro 47 odsto slučajeva povezano je sa teškim alkoholizmom, koji su autori definisali kao unos 60 ili više grama etanol alkohola dnevno, odnosno šest i više pića.

Konzumiranje 20 do 60 grama dnevno – dva do šest pića – što autori studije smatraju „riskantnim“, činilo je 39,4 odsto slučajeva. Umjereno pijenje, do 20 grama etanol alkohola, doprinelo je razvoju kancera kod 14 odsto ljudi.

„Hitno moramo da podignemo svijest o vezi između alkohola i rizika od obolijevanja od raka“, istakla je Harijet Ramgej, doktorand u Međunarodnoj agenciji za istraživanje kancera pri SZO.

Prema njenim riječima, moraju se osmisliti strategije zaštite javnog zdravlja, poput smanjivanja dostupnosti alkohola, označavanja alkoholnih proizvoda sa upozorenjem i zabrane reklamiranja alkoholnih pića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.