Kako spriječiti gubitak minerala tokom ljeta
Ilustracija

Kako spriječiti gubitak minerala tokom ljeta

Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Uvjek uzimajte gvožđe sa vitaminom C, koji pospješuje njegovu apsorpciju

Ako svakodnevno jedete različito svježe povrće, velika je vjerovatnoća da unosite dovoljno minerala, ali ljeti morate da jedete još više jer se minerali gube znojenjem. Zbog toga je dobro znati koji su najvažniji minerali koje treba svakodnevno da unosite.

Koštana masa

Gvožđe - Tijelu je potrebno gvožđe za prenos kiseonika kroz tijelo. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, umorni ste i slabi, a taj osjećaj vam može da vam postane navika ako ne povećate unos ovog izuzetno važnog minerala. Uvjek uzimajte gvožđe sa vitaminom C, koji pospješuje njegovu apsorpciju.

Kalcijum - Istraživanje je pokazalo da unošenje dovoljno kalcijuma u ​​detinjstvu pomaže dostizanju maksimalne koštane mase do 18. godine, što smanjuje vjerovatnoću razvoja osteoporoze kasnije u životu. Mliječni proizvodi su bogati ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput spanaća.

Bolji san

Magnezijum - Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da vam magnezijum takođe pomaže da bolje spavate, a dovoljno sna omogućava vam da imate dovoljno energije tokom dana. Naći ćete ga u sjemenkama bundeve, uz koje ćete dobiti i dozu cinka, koji takođe sprječava grčeve.

Cink i kalijum

Cink ima nekoliko ključnih uloga. Mozak ga treba za kognitivne funkcije i pamćenje, a takođe pomaže tijelu da proizvede važan hormon štitaste žlezde, T3. Nalazi se u pasulju, mesu, mliječnim proizvodima, kao i u orasima. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, zbog čega je izuzetno važan za zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su odličan izvor kalijuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.