Zoja Bojanić-Lalović

Bojanić-Lalović nakon smjene sa mjesta direktorice Gimnazije u Podgorici

"Pravno ću ispitati razloge mog razrješenja"

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić za vršioca dužnosti direktora Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici postavila je profesoricu srpskog jezika i književnosti Biljanu Vučurović, suprugu poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića.

Ministrka Bratić je 12. jula razriješila dužnosti dosadašnju diektoricu podgoričke Gimnazije Zoju Bojanić-Lalović.

Škola je o razrješenju direktorice obaviještena pozivom iz Pošte.

U rješenju o razrješenju direktora Gimnazije, u koje je Pobjeda imala uvid, Ministratvo prosvjete smjenuje Zoju Bojanić-Lalević jer ne izvršava radne zadatke, odnosno, vrši povredu radne obaveze.

U konfuznom obrazloženju Bojanić-Lalović se stavlja na teret što po novom Zakonu o obrazovanju nije konstituisala školski odbor.

Taj odbor po novom Zakonu ima dva predstavnika škole, ali i dva predstavnika Ministarstva, što znači da taj odbor Lalević-Bojanić nije mogla konstituisati bez saglasnosti resornog ministra.

Iako je Bojanić-Lalović u nekoliko navrata tražila od ministrstva da imenuje predstavnike u školskom odboru na njene zahtjeve niko nije odgovarao.

Zoja Bojanić-Lalović je za Pobjedu kazala da će pravno provjeriti razloge koji se navode u razrješenju, jer želi da profesionalno čisto napusti ustanovu u kojoj je profesionno i čisto i obavljala svoj poziv.

"Očekivala sam smjenu i svakako ne bih ostala na ovoj funkciji jer se ideološki ne slažem sa načinom vođenja školstva, ali ću povrede radne obaveze koje Ministarstvo navodi u razrješenju svakako pravno provjeriti", kaže Bojanić-Lalović.

Politički analitičar Srđan Vukadinović kazao je za Pobjedu da je sve očekivano i je nastupila tamna strana u istoriji crnogorskog školstva.

" Klerofašizacija sada ulazi u škole i to na velika vrata kroz smjene direktora čime se otvara ventil da nastavnici koji su podobni i kojima je kvalitativni kriterijum odanost svetosavskoj tradiciji i svetosavlju uđu u crnorogorski školski sistem. To je sve pogubno za školstvo i jadna je ta državna administracija koja vodi međusobne ratove u troglavoj koaliciji, a uopšte se ne bave biološkom i obrazovnom supstancom crnogorskog društva koju čine mladi ljudi, djeca, učenici i osnovnih i srednjih škola", ističe Vukadinović.

Kako navodi, obračun tri koalicije je "na nivou banalnosti, bijednosti i najveće štete koje može crnogorsko društvo da ima“.

"Sada su došle na red škole i osnovno i srednje obrazovanje i to će biti jedna tamna stranica u istoriji crnogorskog školstva koliko god ona trajala. Ne treba kriviti ni DF ni SPC koje su glavni stožeri takve politike jer po svoj prilici ključni reprezenti SPC su ministri sa četiri resora i premijer. Krivicu snosi najviše ne građanski pokret URA nego novosrpski pokret koji nema svoju političku ideologiju, jer na jednoj strani govore o antifašizmu a sa onima koji ga veličaju jednostavno prave koalicije", kazao je Vukadinović.

Po njegovim riječima SPC je u interesu najviše da pokuša da poklopi crnogosko školstvo tako što će inokrinirati crnogorske učenike svetosavljem, i onim svime što nosi pogubna retrogradna ideologija.

"Slijedi udar preko Ministarstva prosvjete i SPC na školstvo u smislu insistiranja na uvođenju vjeronauke, u smislu koncipiranja programskih sadržaja koji odgovaraju SPC", poručio je Vukadinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.