Marković reagovao: Ispunjavam uslove
Marković

Marković reagovao: Ispunjavam uslove

Kao dugogodišnji novinar i odgovoran čovjek, prije nego sto sam konkurisao za poziciju direktora RTCG, konsultovao sam više pravnika koji su me uvjerili da ispunjavam sve uslove propisane zakonom, saopštio je u reagovanju kandidat za generalnog direktora Javnog servisa, dugogodišnji novinar Nikola Marković.

On je reagovao na pisanje medija da po dokumentaciji koju je predao, nema dovoljno radnog iskustva pod VII-1 nivoom kvalifikacije obrazovanja za tu poziciju.

 "U Zakonu o RTCG je jasno propisano da je uslov za imenovanje na funkciju direktora 10 godina radnog iskustva i visoka stručna sprema, kao dva posebna uslova. Ni zakonom ni konrusom nije zahtijevano da radno iskustvo bude u traženom stepenu stručne spreme. Naime, u članu 50 stav 1 Zakona je jasno navedeno da za generalnog direktora RTCG može biti imenovano lice koje ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje deset godina radnog iskustva, a ne VII-1 stepen sa 10 godina iskustva", naveo je Marković.

RTCG je, podsjetio je,  ranije sporila imenovanje dvoje svojih urednika upravo iz razloga što nijesu imali dovoljno radnog iskustva u traženoj stručnoj spremi.

"Naime, RTCG je tvrdila da nijesu ispunili uslove jer nemaju po pet godina radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, pošto su završili fakultete 3, odnosno 4 godine prije imenovanja. Međutim, Inspekcija rada je utvrdila da su u pitanju dva posebna uslova i da su ta lica imenovana zakonito.

Zato je nesumnjivo da ispunjavam sve uslove predviđene Zakonom o RTCG i raspisanim konkursom za generalnog direktora te medijske kuće", poručio je on.

Činjenicu da je nedavno završio nekoliko preostalih ispita na fakultetu nije,  kako kaže,  krio, već je jasno naveo u biografiji koju je dostavio i na konkurs i poslao medijima.

"Pošto sam kao apsolvent počeo da radim upravo u RTCG i uređivao emisiju za mlade, a zatim i na odgovornim funkcijama u brojnim drugim privatnim medijima, nijesam imao potrebe za formalnim kvalifikacijama. Tek kada sam odlučio da se prijavim za direktora RTCG položio sam preostala četiri ispita da bih ispunio i taj formalni uslov. Konkurisao sam za poziciju direktora i predložio detaljan i ozbiljan program razvoja, jer smatram da RTCG treba da postane javni servis svih građana, i da je došlo vrijeme da se vrednuje struka i iskustvo", poručio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.