Stanić: Pokrenuta Intereplacija za smjenu ministra Stijovića
Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija

Stanić: Pokrenuta Intereplacija za smjenu ministra Stijovića

Na predlog Socijaldemokratske partije, koji je podržala opozicija, u Skupštini Crne Gore pokrenuta je Interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede u čijem zaključku je predlog za razrješenje ministra Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju.

"Poremećaji na tržištu stočne hrane doveli su do porasta cijene koncetrovane hrane i drugih proizvoda koji se koriste u ishrani od 30% do 100%, dok je otkupna cijena mlijeka ostala na istom nivou, i danas je ispod proizvodne cijene, tj manja od prodajne. CIjene goriva su, takođe, porasle za preko 20%", kazao je danas  Mirko Stanić, Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP.

Crnogorski stočari su kako navodi od Vlade i resornog ministarstva nekoliko desetina puta tražili podršku i pomoć, kako ne bi došli u situaciju da moraju zatvoriti svoje farme koje su mnogi od njih stvarali i po više decenija.

Predlozi rješenja krize koji dolaze od ministra i njegovih saradnika pojašnjava Stanić pokazuju da oni nemaju elementarno znanje o ovoj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade crnogorskih porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizodnja koja čini čak 9% BDP Crne Gore.

"Bahatost u odnosu prema onima koji teškim radom stvaraju u ovoj zemlji kulminirala je porukom stočarima “da im neće prevezivati stoku”, dok su se članovi njegovog kabineta potcjenjivački odnosili prema poljoprivrednicima, ukljućujući i predlog da se novac za subvencije obezbijedi smanjivanjem plata zaposlenih u ministarstvu", ističe se u saopštenju.

Razlog za smjenu ministra Stijovića po SDP-u leži i u činjenici da on nije podržao ni jedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP na predlog budžeta za 2021. godinu kojim su tražili milion eura podrške. Dodaje da se sve ovo dešava u situaciji kad se stočari suočavaju sa najvećom krizom u proteklih par decenija. 

Ministar Stijović poručuje Stanić ne umije i neće da riješi krizu, koja potencijalno može napraviti značajnu štetu po crnogorsku ekonomiju u cjelini, a dodatni razlog za njegovu smjenu leži i u činjenici da je upravo Vlada Zdravka Krivokapića poljoprivredu navela kao jedan od dva strateška razvojna prioriteta nove vlasti.

"Zbog toga što su ovih dana traktori ispred državnih institucija a ne u njivama, stočari pred zatvaranjem farmi, a proizvođači voća i povrća prinuđeni da se sami snalaze predlažemo pokretanje proceduru za razrješenje ministra  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi katastrofalnu krizu koja prijeti da ugrozi održivost poljoprivredne proizvodnje", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.