47% građana Z.Balkana se osjeća ugroženo zbog nelegalnog posjedovanja oružja, 98% počinilaca incidenata muškarci
ilustracija

U prošloj godini stopa nasilja u porodici nad ženama bila u porastu

47% građana Z.Balkana se osjeća ugroženo zbog nelegalnog posjedovanja oružja, 98% počinilaca incidenata muškarci

3.566 počinilaca incidenata koji uključuju vatreno oružje prijavljeno je 2020. godine u jugoistočnoj Evropi (JIE). Od 2.700 incidenata za koje je naveden rod, 2.646 ili 98% počinili su muškaraci i samo 2% ili 54 žene, otkriva najnoviji regionalni izvještaj o oružanom nasilju, koji je objavio Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC), regionalna inicijativa koja funkcioniše u okviru mandata koje mu je dao Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

„Rod je naveden za 75,7% počinilaca, što ukazuje na rodnu prirodu zloupotrebe vatrenog oružja. Najveći broj počinilaca (1.316 ili 36,9%) registrovan je u slučajevima zaplijene oružja. Slijede incidenti u kriminalnom kontekstu sa 1.008 (28,2%) počinilaca. Počinioci su uglavnom bili muškarci starosti 19-35 godina, a u stopu ih prate muškarci iz starosne grupe 36-60 godina. 99% počinilaca u slučajevima nasilja u porodici su muškarci, dok su svih 39 incidenata nasilja među intimnim partnerima počinili muškarci. Deset muškaraca i jedna žena izvršili su samoubistvo vatrenim oružjem nakon što su počinili nasilje u porodici. Muškarci starosti 36-60 godina čine više od polovine svih muških počinilaca nasilja u porodici (45),“ rekla je Bojana Balon, rukovoditeljka SEESAC-a.

„Ovo su zapanjujući podaci. Nažalost, ne iznenađuje činjenica da je 2020. godine stopa nasilja u porodici nad ženama bila u porastu u svijetu, a naša regija nije izuzetak. Kao društvo, svi moramo učiniti više da to spriječimo, a jedan od mehanizama za to je kontinuirano podizanje svijesti. Prema podacima RCC-ovog Balkanskog barometra, 16% naših građana najviše brinu kriminal i nasilje tokom pandemije. Jos jedno istraživanje, SecuriMeter, koje smo sproveli među građanima u našem regionu prvi put ove godine pokazuje da se 47% građana Zapadnog Balkana osjeća ugroženo zbog nelegalnog posjedovanja i zloupotrebe oružja u njihovoj okolini. Većina naših građana, 91% kaže da ne razmišlja o posjedovanju oružja, ali 3% je navelo da već posjeduju oružje,“ rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka RCC-a.

Više od polovine ženskih počinilaca (28) prijavljeno je u vezi sa zapljenom oružja, te incidentima u kriminalnom kontekstu (14). Muškarci u dobi od 61 godine i stariji pokazuju snažnu sklonost samoubistvima, a 23 muškarca su počinila samoubistvo. Muški počinioci mlađi od 19 godina uglavnom su prijavljivani u vezi sa zaplijenom oružja (15), pljačkama (9) i slučajnim pucnjavama. Ukupno 13 policijskih službenika uzrokovalo je slučajne pucnjave zbog nepropisnog rukovanja službenim oružjem, dok je sedam policijskih službenika počinilo samoubistvo vatrenim oružjem. Pet korištenih komada oružja je bilo u legalnom posjedu. Počinioci su uhvaćeni u 1.887 od ukupno 2887 incidenata povezanih s vatrenim oružjem zabilježenih u 2020. godini.

Otkrivajući podatke o polu i starosti počinilaca, kontekstu incidenta, vrsti korištenog oružja i drugim faktorim ovaj izvještaj o oružanom nasilju predstavlja podatke o pojedincima koji su počinili incidente s vatrenim oružjem kao počinioci, saizvršioci, huškači ili saučesnici. Njegova svrha je da osnovne podatke stavi na raspolaganje svim zainteresovanim stranama koje rade na kontroli malog oružja i lakog naoružanja, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.