U Evropi se krajem mjeseca očekuje porast broja zaraženih koronavirusom
Foto:Reuters

U Evropi se krajem mjeseca očekuje porast broja zaraženih koronavirusom

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je objavio da se do kraja jula očekuje nagli porast broja zaraženih koronavirusom.

Očekivani nagli rast povezuje se sa širenjem visokozarazne delta varijante, koja je prvi put identifikovana u Indiji, ali i popuštanjem mjera širom Evrope, objavio je AFP, prenosi Index.

U području koje pokriva ECDC, koje uključuje Evropsku uniju, Norvešku i Island, očekuje se incidencija od 420 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjoj nedjelji jula.

Prošle sedmice ta brojka je iznosila 90, saopštio je ECDC.

Dodaje se da se u prvoj nedjelji u avgustu očekuje da će incidencija na 100.000 stanovnika porasti na više od 620, a očekuje se i porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali usporen, zbog kampanje vakcinacije.

U saopštenju se navodi da broj hospitalizacija u većini zemalja ostaje stabilan, ali očekuju da će broj umrlih ponovo preći 10 preminulih na milion stanovnika.

Prošle sedmice bilo je 6,8 preminulih na milion stanovnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.