Jedna od dvije osobe sa teškim oblikom kovida-19 razvije druge tegobe
Foto: Reuters

Jedna od dvije osobe sa teškim oblikom kovida-19 razvije druge tegobe

Jedna od dvije osobe hospitalizovane zbog teškog oblika kovida-19 razvije druge zdravstvene tegobe, pokazalo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica.

Autori studije, objavljene u časopisu „The Lancet“, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije usljed teškog oblika kovida-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta. Ali se, takođe, često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija kod teško oboljelih od novog koronavirusa je velika čak i među mladima, koji su do tada bili „zdravi pacijenti“. Pa tako 27 odsto njih od 19 do 29 godina razviju komplikacije, dok 37 odsto njih od 30 do 39 godina razviju barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog kovida-19.

„Ovo istraživanje protivrječi dosadašnjem narativu da je kovid-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije“, rekao je jedan od autora studije, profesor Kalum Semple, sa univerziteta u Liverpulu i dodao:

„Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu je naznaka komplikacija čak i kod mlađih odraslih ljudi, zbog toga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahtijeva primarnu strategiju sprječavanja bolesti, odnosno vakcinaciju“.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena i nešto učestalije kod pripadnika bijele rase.

Nakon teškog kovida i otpuštanja iz bolnice, svaki treći pacijent nije mogao sam o sebi da se brine, bez obzira na godine starosti, rasu ili pol.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.