Spajićev resor izdvaja 228.000 eura za učešće crnogorske delegacije na OI
Ilustracija

Spajićev resor izdvaja 228.000 eura za učešće crnogorske delegacije na OI

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da iz budžeta izdvoji 228.000 eura za učešća crnogorske delegacije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za finansiranje učešća crnogorske delegacije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Predviđeni novac za ovu namjenu biće uplaćen na račun Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Crnogorski  olimpijski  komitet se prethodno, 5. jula, obratio Ministarstvu finansija i socijalnog staranja sa zahtjevom za finansijsku pomoć u iznosu od 228.000 eura u cilju organizacije puta i učešća crnogorske delegacije na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zatim je, shodno pozitivnom mišljenju resora Milojka Spajića, uputio dopis Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta dopisom u kom traži da se pripremi informacija za finansiranje učešća crnogorske delegacije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u mišljenju od 9. jula istaklo da je „saglasno da se zbog hitnosti neophodna sredstva u iznosu od 228.000  eura obezbijede iz Tekuće budžetske rezerve, te da se, nakon stvaranja odgovarajućih pretpostavki ista nadomjeste iz sredstava opredijeljenih Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021.godinu u okviru Uprave za sport i mlade“,navedeno je u Vladinoj informaciji.

Kada je riječ o konkretnom zahtjevu Crnogorskog olimpijskog komiteta, kao krovna organizacija za vođenje politike sporta u Crnoj Gori, u Vladi ukazuju da su Olimpijske igre najveća i najprestižnija sportska manifestacija koje su ujedno i prilika da država pokaže svoje sportske potencijale i prikaže kulturna i sva druga obilježja koja predstavljaju njenu specifičnost i posebnu vrijednost.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje se održavaju od 23. jula do 8. avgusta, Crnu Goru će predstavljati čak 33 sportista iz sedam sportova, što je, uzimajući u obzir veličinu sportske baze Crne Gore, ogroman uspjeh našeg sporta.

U Informaciji se ističe da, osim sportista, a shodno procedurama za organizaciju, na Olimpijske igre putuju i ostali članovi delegacije (sportski radnici i članovi državne delegacije).

"U skladu sa članom 5 Zakona o sportu („Sl.list CG“, br.44/18), sportska djelatnost je djelatnost od javnog interesa. Članom 12 Zakona o sportu je propisano da je javni interes u oblasti sporta, između ostalog, podsticanje djelovanja Crnogorskog olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i nacionalnih sportskih saveza kao i obezbjeđivanje uslova za pripremu, učešće i ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata sportista na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i drugim značajnim međunarodnim takmičenjima. Članom 46 Zakona o sportu propisano je, između ostalog, da su nadležnosti COK-a da podstiče ostvarivanje sportskih rezultata, podržava i sufinansira crnogorske sportiste i njihovo učešće na Olimpijskim igrama. Članom 116 Zakona o sportu propisano je da se programi Crnogorskog olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta kao i reprezentativni programi nacionalnih sportskih saveza koji su na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i sportova koji nijesu na programu Olimpijskih igara a priznati su od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta mogu sufinansirati iz Budžeta. Članom 117 Zakona o sportu propisano je da Ministarstvo (sada Uprava za sport i mlade), na osnovu javnog konkursa, sufinansira sportske organizacije, te da je dužno da u roku od 30 dana od dana usvajanja Budžeta raspiše javni konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija", objašnjeno je u Vladinoj informaciji.

Podsjećaju da je Zakon o budžetu za 2021. godinu Skupština Crne Gore usvojila 17. juna što je, shodno članu 117 Zakona o sportu, preduslov za raspisivanje javnog konkursa za sufinansiranje sportskih organizacija koji, još nije realizovan.

"Zbog navedenog, u mišljenju Ministarstva finansija od 9. jula predloženo da se sredstva u iznosu od 228.000 eura koja su, prema procjenama Crnogorskog olimpijskog komiteta, neophodna za finansiranje učešća crnogorske delegacije na Olimpijskim igrama u Tokiju, obezbijede sa programa 471 Tekuća budžetska rezerva, do stvaranja odgovarajućih pretpostavki da se ista nadomjeste iz sredstava opredijeljenih Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021.godinu u okviru Uprave za sport i mlade", navedeno je u Vladinoj Informaciji.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.