Maske i distanca moraju ostati na snazi sve dok se veći dio populacije ne vakciniše
Delta soj velika opasnost

EMA i ECDC pozivaju Evropljane da se vakcinišu

Maske i distanca moraju ostati na snazi sve dok se veći dio populacije ne vakciniše

Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centra za prevenciju kontrolu bolesti (ECDC) pozvali su građane Evropske unije da se vakcinišu, uz naglasak da je vakcinacija protiv COVID-19 najbolja zaštitna mjera protiv korona virusa.

Građani su pozvani da se pridržavaju preporučenog broja doza, uz napomenu da se kompletna vakcinacija pokazala efikasnom i protiv novog soja delta, prenosi Tanjug.

“Preliminarni podaci sugerišu da su obje doze vakcine od dvije doze, poput Pfizera, Moderne ili AstraZenece, potrebne da bi se osigurala adekvatna zaštita od delta varijante”, navodi se u saopštenju.

Delta soj velika opasnost

Upozorava se da bi brzo širenje delta soja moglo ugroziti EU napore za kontrolu pandemije, kao i da delta varijanta može biti povezana s većim rizikom od hospitalizacije od prethodne alfa varijante virusa.

U ECDC-u procjenjuju da će do kraja avgusta varijanta delta predstavljati 90 procenata svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u EU.

EMA i ECDC podstiču zdravstvene radnike da se vakcinišu što je prije moguće, kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one s kojima rade i o kojima brinu.

Kada je riječ o kombinaciji različitih vakcina u EMA-i i ECDC-u nisu u stanju dati bilo kakve konačne preporuke.

Međutim, preliminarni rezultati studija u Španiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji ukazuju na zadovoljavajući imunološki odgovor bez sigurnosnih rizika.

U EU naglašavaju da je trenutno je prerano potvrđivati da li će i kada biti potrebna dodatna doza za COVID vakcine, jer još nema dovoljno podataka, kako iz studija, tako i sa terena.

Zaključuje se da će mjere kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje morati ostati na snazi kako bi se spriječilo prenošenje delta soja sve dok se veći dio populacije ne vakciniše.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.