Austrija uvela kaznu od 90 eura pri ulasku u zemlju
Foto: Erwin Scheriau / APA / AFP

Austrija uvela kaznu od 90 eura pri ulasku u zemlju

U Austriji je stupila na snagu nova uredba Ministarstva zdravlja koja predviđa kazne za lica koja ulaze u zemlju, a nemaju potrebne maske i epidemiološka dokumenta.

Prema novoj uredbi, vlasti mogu kazniti osobu ako prilikom ulaska u zemlju nema "masku koja pokriva usta i nos", ili nema masku zaštitnog nivoa FFP2 bez ventila.

Takođe se kažnjava i ako lice koje želi da uđe u Austriju nema pri ruci potrebna epidemiološka dokumenta, odnosno sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama priznatim od Evropske agencije za lijekove (EMA) ili Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), odnosno negativan test ili atest o preležanom koronavirusu koji nije stariji od šest mjeseci.

Prema uredbi, ko nema masku ili potrebnu dokumentaciju moraće da plati kaznu u visini od 90 eura. Ministarstvo je objasnilo da je uredba uvedena pošto dosadašnji zakonski okvir nije pružao mogućnost kažnjavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.