Uhapšen direktor Obavještajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić Osmica
Osman Mehmedagić Osmica

Uhapšen direktor Obavještajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić Osmica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su jutros Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obaviještajno bezbjednosne agencije (OBA).

On je uhapšen po nalogu Tužilaštva BIH u vezi sa aferom "Diploma", a sumnjiči se za pranje navca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

"Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O.M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi", saopšteno je MUP-a KS.

U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, falsifikovanja isprave i pranja novca.

"Postupajući tužilac koordiniše rad ovlaštenih policijskih službenika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu", rekli su iz Tužilaštva.

Nedavno je uhapšen direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić zbog sumnje na krivično djelo pomoći počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela. Državni tužilac Oleg Čavka pretpostavlja da je direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću pomogao u pribavljanju doplomirane diplome.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.