Neredi u Južnoj Africi, ima mrtvih, među žrtvama i šestomjesečna beba

Učesnici protesta pljačkaju radnje, pale zgrade i napadaju prolaznike

Neredi u Južnoj Africi, ima mrtvih, među žrtvama i šestomjesečna beba

Najmanje sedam osoba je ubijeno i nekoliko stotina uhapšeno tokom nereda koji su u Južnoj Africi izbili posle hapšenja nekadašnjeg predsjednika Jakoba Zume.

U pokušaju da suzbiju nasilje, južnoafričke vlasti rasporedile su vojsku na ulice gradova u kojima su zabilježeni najžešći neredi, ali su i uprkos tome tokom dana paljene prodavnice i stambene zgrade.

Među žrtvama je šestomjesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, kao i muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem. U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos pošto demonstranti neprestano pokušavaju da upadnu u prostorije u kojima se nalaze povrijeđeni.-prenosi RTS.

U talasu nasilja koje je uslijedio posle hapšenja bivšeg predsjednika, učesnici protesta su pljačkali radnje, palili zgrade i napadali prolaznike.

Tokom nedelju dana nasilja, policija nije uspjevala da zaustavi proteste koji su u najvećem broju slučajeva završavali pljačkama i uništavanjem imovine. Južnoafrički mediji javljaju da su blokirane raskrsnice i da na tim mestima gore kamioni kako prenosi RTS.

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike, 79-godišnji Džejkob Zuma, predao se prošle sedmice policiji i služiće zatvorsku kaznu od 15 mjeseci zbog nepoštovanja suda.

Zuma se, takođe, suočava sa odvojenim sudskim postupkom koji se odnosi na ugovor o naoružanju, vrijedan dvije milijarde dolara iz 1999. godine, kada je bio zamjenik predsjednika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.